Wagnerovci brzy přestanou existovat, tvrdí majitel soukromé armády

Šéf wagnerovců o brzkém konci promluvil ve videu zveřejněném v pátek proruským vojenským blogerem Semjonem Pegovem, uvedla agentura Reuters.

"Wagner v krátké době přestane existovat. Staneme se historií, není se čeho bát, takové věci se stávají," řekl Prigožin v klipu, který Pegov zveřejnil na svém kanálu na Telegramu.

Podle Reuters nebylo zřejmé, kdy šéf wagnerovců svá slova pronesl, ani jak vážně je myslel. Na žádost o vyjádření nereagoval. Je přitom známý svými kritickými komentáři k tomu, jak Rusko vede válku na Ukrajině, i ironickými prohlášeními. Ve čtvrtek třeba uvedl, že žertoval, když řekl, že jeho síly přestanou ostřelovat Bachmut, aby umožnily ukrajinským silám ukázat město americkým novinářům.

[chooze:article;value:501191]

​Prigožin tento týden sdělil, že jeho jednotky utrpěly velké ztráty kvůli nedostatečné podpoře ze strany Moskvy. Už dříve několikrát opakoval, že ruská armáda nezásobuje jeho skupinu municí a její nejvyšší velení obvinil ze zrady.

Je otázkou, jakou hru svým prohlášením o konci wagnerovců Prigožin rozehrává. Objevují se informace, že oligarcha a blízký přítel a spojenec prezidenta Putina má politické ambice, jak uvedl počátkem dubna například americký Institut pro studium války.

[chooze:article;value:499141]

​Podle britské vojenské rozvědky chce zase velení ruské armády wagnerovce na Ukrajině nahradit dalšími soukromými vojenskými skupinami, které by mohlo lépe kontrolovat.

Nezajímavý není ani fakt, kde Prigožin své prohlášení zveřejnil. Telegramový kanál blogera Pegova je spojován s ruskými tajnými službami a sleduje ho milion a čtvrt lidí. Pegov byl několikrát usvědčen západními odborníky z publikování falešných či zinscenovaných záběrů, které měly sloužit ruské propagandě, jako například videa o použití zakázané fosforové munice ukrajinskou armádou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.