Wagnerovci jako zbraň k útoku na NATO? V ruské televizi probírali bláznivý plán

"Už jsme probírali téma, jestli Wagnerova soukromá armáda potenciálně dosáhne Varšavy. Varšavy ne. Dostane se do Vilniusu? Možná ano," prohlásil Simonov v pořadu propagandistky Olgy Skabajevové.

Na jeho slova upozornil na twitteru poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. "Ruští propagandisté ​​vyhrožují Wagnerovými žoldáky ve Vilniusu a navrhují, aby tam dorazili z Běloruska," upozornil.

"Představte si, že by se pár tisíc vojáků, kteří nepatří k žádné zemi, objevilo v Litvě. Řekněme, že by se Litva zeptala Lukašenka: 'Vyhlásil jste nám válku?' Lukašenko by odpověděl: 'Nevím, to nejsou mí vojáci. Mí vojáci jsou v kasárnách. Nevím, kdo to je. Musíte si to vyřešit sami. Nemám s tím nic společného.' Když se zapojíte do chaotizace světa, musíte počítat s tím, že vás chaotizace dožene," uvedl Simonov. Jeho plán připomíná to, jak Rusové v roce 2014 anektovali Krym. To se také na poloostrově objevili ozbrojenci v uniformách (nazývaní zelení mužíci), ke kterým se Rusko nehlásilo.

Možný útok wagnerovců se po jejich přesunutí probírá i na Západě. Například britský emeritní generál Richard Dannatt se obává, že z Běloruska zaútočí na Ukrajinu. Řekl to stanici Sky News.

O možné hrozbě vědí i lídři Polska, Litvy a Lotyšska. Polský prezident Andrzej Duda proto tento týden volal po posílení obrany. "Přesun wagnerovců do Běloruska je pro nás velmi negativní signál. Vzniklou situaci probereme s našimi spojenci," uvedl.

[chooze:article;value:511065]

"Nemyslím si, že jim teď reálně hrozí nějaké problémy. Otázkou je, jak dlouho vůbec wagnerovci s Prigožinem v Bělorusku vydrží," avizoval však vojenský analytik Lukáš Visingr.

Pokud by zemi NATO kdokoli napadl, pravděpodobně by Aliance aktivovala článek 5. Podle toho je ozbrojený útok proti jedné zemi brán jako útok na všechny ostatní.

Ruská FSB zrušila stíhání wagnerovců. Organizátory vzpoury spravedlivě potrestáme, řekl Putin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.