Wagnerovci nemohou bez války žít, říká analytik. Páchají ty nejhorší zločiny

Wagnerovci by podle odhadů mohli mít v Rusku k dispozici mezi 20 až 30 tisíci ozbrojenci. Jsou mezi nimi bývalí elitní ruští vojáci, ale i propuštění vězni. Jsou velmi dobře vyzbrojeni a za peníze schopni téměř všeho. "Neštítí se ničeho. Prosluli brutalitou, jak z hlediska udržování disciplíny ve svých vlastních jednotkách, tak vůči civilnímu obyvatelstvu, případně nepřátelským silám," říká vedoucí Centra bezpečnostních studií Oldřich Bureš. 

"Dokázali dosáhnout mnohem většího rozvoje, ať už jde o počet mužů, ale i o škálu zbraní, zejména pokud jde o těžké zbraně, o kterých se dosud jiným žoldnéřským armádám nikdy nezdálo. Mají vlastní tanky, vlastní dělostřelectvo, hovoří se o vlastní letecké technice," objasnil bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. 

[chooze:article;value:510610]

​Soukromá vojenská společnost Wagnerova skupina je úzce spjatá s Putinovými akcemi po celém světě. Její hlavou je 62letý Jevgenij Prigožin –⁠ oligarcha mediálně známý pod přezdívkou Putinův šéfkuchař. Se současnou hlavou státu se totiž seznámil v Petrohradě, kde měl několik restaurací a Putin do nich rád chodil, když ve městě začal politickou kariéru na tamní radnici.

"On to byl člověk pro špinavou práci pro Putina. Wagnerovci odbojovávali takové ty nejšpinavější akce nebo ty, kde hrozily největší ztráty. A tohle všechno zajišťoval Prigožin," vysvětlil rusista z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Karel Svoboda. 

Jejich přátelství zřejmě skončilo letos na začátku května, kdy Prigožin zveřejnil video, na kterém si stěžoval na nedostatek munice. "Teď mě poslouchejte! Tohle jsou něčí otcové, něčí synové. A ty kur*y, co nám nedávají munici, budou hořet v pekle, budou žrát jejich vnitřnosti. Máme sedmdesátiprocentní nedostatek munice. Šojgu! Gerasimove! Kde je kur*a munice?" vzkázal naštvaně do Kremlu. 

[chooze:article;value:510639]

​Prigožin se stal jednou z hlavních tváří ruské agrese proti Ukrajině. Je ale častým kritikem ruského vojenského velení a ministerstva obrany, které obviňuje z neschopnosti. Naopak výsledky své žoldnéřské armády, do které zapojil i vězně z ruských věznic, mnohdy nadsazuje. "Často se jednalo i o ty nejtěžší kriminálníky, včetně lidí odsouzených za těžké ublížení na zdraví a jiné podobné činy," potvrzuje Bureš. 

Název Wagnerova skupina nese po bývalém příslušníkovi ruské vojenské rozvědky GRU –⁠ Dmitriji Utkinovi. Ten je vojenským mozkem skupiny a používá krycí jméno Wagner – podle Richarda Wagnera, oblíbeného skladatele Adolfa Hitlera. Na těle má také vytetované nacistické symboly. "Wagnerovci jsou z větší části lidi, kteří nedokáží žít bez války, a Dmitrij Utkin jako tvůrce jim dal tu šanci, že můžou dělat, co je baví," vysvětlil Mikulecký. 

Wagnerovci nebojují jen na východě Evropy. Své jednotky mají také na Blízkém východě nebo v Africe.

K aktuální situaci v Rusku se vyjádřil bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR, generála ve výslužbě Jiří Šedivý:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.