Wagnerovci překonali řeku v Bachmutu. Útoky Ruska stále více ochabují

Bachmut je už několik měsíců nejsledovanějším bojištěm ve válce na Ukrajině. Až v posledních týdnech se však Rusku podařilo zajistit významnější územní zisky. Po zahájené ofenzivě se boje z okraje města a okolních vesnic postupně přesunuly do ulic Bachmutu.

I přes vysoké ztráty na obou stranách a hrozící obklíčení města Ukrajinci stále Bachmut brání, a to navzdory doporučením amerických poradců. Rusku se podařilo ovládnout východní polovinu města, Ukrajinci se však opevnili na pravém břehu řeky Bachmutovky, která jim posloužila jako přirozená obranná linie.

Jenže i tato hradba může padnout. Podle zjištění britského ministerstva obrany, které válku od samého začátku pečlivě monitoruje, se jednotkám wagnerovců povedlo řeku vedoucí městem překročit. "Síly Ruska a Wagnerovy skupiny zajistily předsunuté základny na západní straně řeky," uvedlo ministerstvo na twitteru.

[chooze:article;value:495293]

Zároveň však upozornilo, že ruské útoky postupně ochabují, a to podél celé fronty. Nejpravděpodobnějším důvodem je podle britských zpravodajských služeb dočasné vyčerpání bojových schopností ruských formací. To zašlo tak daleko, že nejsou Rusové schopni ani lokálních útočných operací.

Tento stav však nepotrvá dlouho. Rusko totiž nejspíš hodlá dát svým silám přestávku, aby mohly doplnit zásoby munice i nové vojáky. Prozatím jsou však podle britských zpravodajských služeb ruské pozice zranitelné. "Velitelé se budou muset rozhodovat mezi ofenzivními operacemi a vytvořením dostatečně silné obrany bojové linie," dodalo ministerstvo.

Rusku může s doplňováním zásob pomoci Čína. Ta už podle Institutu pro studium války Rusům zaslala mezi loňským červnem a prosincem přes tisíc útočných pušek, 12 dodávek součástek dronů a více než 12 tun ochranné výstroje. I když jsou tyto dodávky v porovnání se západní podporou Ukrajiny mizivé, stále představují vítanou úlevu pro ruský zbrojní průmysl.

Na mapu aktuální situace v Bachmutu se můžete podívat zde:

Podívejte se, jaká byla situace na frontě na začátku března:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.