Wagnerovci přerušili nábor nových členů. Bereme si dovolenou, oznámili

Wagnerova skupina přestala hledat nové žoldáky. V oznámení zveřejněném na sociální síti telegram uvedla, že nábor je "pozastaven na dobu neurčitou". Podle jejich šéfa Jevgenije Prigožina si totiž wagnerovci vzali dovolenou.

"Většina našich bojovníků je na dovolené," oznámil Prigožin s tím, že dovoleným předcházelo "dlouhé období velmi tvrdé práce". Podle Prigožina navíc nábor není nyní nutný, a může se tak uskutečnit jeho pozastavení.

[chooze:article;value:514286]

​Wagnerovci ale údajně dále pracují v Africe a v Bělorusku. Právě do Běloruska se měli přesunout po předčasně ukončeném červnovém tažení na Moskvu. V tamních řadách tak až doposud hledali nové členy. V sobotu stanice CNN informovala, že více než 100 wagnerovců postupuje směrem k polským a litevským hranicím.

Podle webu stanice DW se odborníci shodují, že právě Polsko se stalo "kolektivním nepřítelem Ruska" kvůli podpoře Ukrajiny. Polsko, přes které se na Ukrajinu dodává některá vojenská technika, také trvá na dalších sankcích vůči Rusku a je velkým zastáncem ukrajinské integrace do Evropské unie a NATO.

Polský premiér Mateusz Morawiecki varoval, že by se wagnerovci mohli pokusit překročit hranice a vydávat se za migranty. Poslední zprávy říkají, že se aktuálně nachází nedaleko od běloruského města Hrodno. Poblíž hranic s Polskem mají také probíhat vojenská cvičení.

Bezpečnost už není samozřejmostí. Wagnerovci v Bělorusku jsou stále větší hrozbou, tvrdí Morawiecki:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.