Wagnerovci se stěhují Běloruska. Osud Prigožina je nejasný

Dlouhou kolonu čítající desítky aut zachytili na video někteří řidiči – nejprve v Rusku a později v Gomelské oblasti v Bělorusku. Ukrajina potvrdila, že konvoj překročil hranice směrem na západ. Kyjev si s tím ale prozatím starosti nedělá. Mluvčí pohraniční stráže v neděli v tamní televizi uvedl, že Wagnerovce sice sledují, přímý konflikt ale momentálně nehrozí.

"Žoldnéři Wagnerovy skupiny, kteří se v současné chvíli nacházejí v Bělorusku, nepředstavují pro Ukrajinu vážnou hrozbu," nechal se slyšet mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko.

Kromě jejich přesného počtu není jasné ani to, kam přesně mají namířeno. Podle dostupných informací by jedním z jejich cílů mohl být tréninkový tábor u vesnice Tsel, která je vzdálená asi 200 km od ukrajinských hranic. Tam už jejich kolegové několik dní trénují vojáky běloruské armády. Kapacita tábora je okolo pěti tisíc mužů.

[chooze:article;value:513119]

"Je velmi zajímavé je poslouchat. Samozřejmě, byli na bojišti, a to je nepochybně velmi užitečná zkušenost pro naši armádu, protože od konce afghánské války jsme se nezúčastnili žádné vojenské akce," pochvaloval si zapojení wagnerovců do výcviku jeden z běloruských vojáků.

Zda se do Běloruska se svými lidmi přesunul i šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, nedokážou ukrajinské úřady potvrdit. Některé fotky naznačují, že už by v Rusku nemusel být. Jedná se ale o neoficiální informace. New York Post zase tvrdí, že je po smrti nebo v ruském vězení. Nikdo ho prý totiž neviděl od 29. června, kdy měl schůzku s Vladimirem Putinem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.