Wagnerovci se teď utrhnou ze řetězu. Dojedeme až do Prahy, zní z jejich řad

Wagnerovci po smrti Prigožina vyhrožují odplatou. Video na sociální síti X zveřejnil poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. 

"Vede se hodně debat, co budou wagnerovci v této situaci dělat. Řekneme jedinou věc – teď to teprve začne. Očekávejte nás," zaznělo v něm.

Žoldáci chtěli na začátku srpna zaútočit na polskou Varšavu. Podle svých slov jim v tom ale zabránil běloruský prezident Alexandr Lukašenko. "Svrbí je paty a chtějí táhnout na Varšavu. Držím je ale na uzdě, jak bylo domluveno. Bělorusko je tam nepustí," prohlásil podle agentury TASS.

[chooze:article;value:519230]

Hlavní město našich severních sousedů není jediné, na které si wagnerovci brousili zuby. Mezi některými ruskými představiteli panuje přesvědčení, že by mělo Rusko obnovit svůj vliv ze studenoválečné éry.

"Musíme jít ještě dál a postupně převzít roli, kterou mělo Ruské impérium. Když jsem říkal, že Berlín, Drážďany, Praha, Lublaň a úplně všechno bude naše, nedělal jsem si legraci. Proč? Protože přesně tak to bylo!" řekl před nedávnem propagandista Nikolaj Vavilov ve vysílání státní televize Rossija 1.

Prigožin zahynul při pádu letadla v Tverské oblasti v Rusku ve středu večer, po smrti je i Dmitrij Utkin. Podle jeho přezdívky se soukromá armáda jmenuje.

[chooze:article;value:516806]

Okamžitě vyvstaly spekulace, že se jednalo o odplatu Vladimira Putina za červnový pokus o vzpouru. Prigožin tehdy se žoldáky pochodoval na Moskvu a chtěl sesadit ruského ministra obrany Sergeje Šojgua i vedení armády. Rozmluvil mu to ale Lukašenko, se kterým se dlouhé roky přátelí.

Letadlo mohla sestřelit ruská protivzdušná obrana. Podle Daniela Hoffmana, bývalého vysokého operačního důstojníka CIA, to nařídil Putin. "Chcete, aby vaši vlastní lidé věděli, že jste brutální a nemilosrdní a každý, kdo Putina zradí, zaplatí nejvyšší cenu," řekl. 

Při pádu letadla v Rusku zemřelo 10 lidí. Na palubě měl být i šéf wagnerovců Prigožin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.