Wagnerovci znovu v rukou Prigožina? Zmocnit se jich prý chce jeho syn

V čele Wagnerovy skupiny by opět mohl stát Prigožin. Zesnulého Jevgenije by podle zjištění Institutu pro studium války (ISW) měl nahradit jeho 25letý syn Pavel, uvedl web Sky News. Ten už prý jedná s ruskou národní gardou o opětovném nasazení bojovníků na Ukrajině.

Ruský prezident Vladimir Putin přitom nedávno do čela uskupení dosadil veterána sovětské armády Andreje Troševa. Řada wagnerovců se už nyní sdružuje pod Prigožinem mladším, který je pro ně nejspíš schůdnější alternativou. Nad vztahy mezi Wagnerovou skupinou a ruskou vládou momentálně visí otazníky.

[chooze:article;value:520792]

Podle listu The Independent se Prigožin mladší tlačí do vedení uskupení hlavně proto, že mu ji otec "předal" ve své závěti. Spolu s tím i řadu nemovitostí a přibližně sto milionů liber (2,8 miliardy korun). Pavel pravděpodobně po boku žoldáků bojoval již dříve, když se s nimi vydal do Sýrie. Za to byl skupinou oceněn černým křížem.

Jevgenij Prigožin zemřel v srpnu při leteckém neštěstí poblíž Moskvy. Příčina nehody se stále vyšetřuje. Dva měsíce před svou smrtí se vůdce Wagnerovy skupiny vydal na neúspěšné tažení proti Vladimiru Putinovi.

Děsivý moment: Prigožin svou smrt dávno předvídal. Čekal i leteckou nehodu (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.