Wangerovci jsou zpět. Masivně rekrutují a islámským teroristům posílají pomoc

Pokud si někdo myslel, že se smrtí miliardáře Jevgenije Prigožina skončí i jeho Wagnerova skupina, zmýlil se. Obávaná žoldnéřská organizace totiž svého zakladatele přežila. A dokonce už má i nového vůdce, píše deník Moscow Times.

Armádu žoldáků, která proslula rekrutováním nových členů v ruských věznicích, boji na Ukrajině a těžbou krvavých diamantů v Africe, zdědil Prigožinův vlastní syn Pavel. Tomu je teprve 25 let, už nyní ale velí nové skupině ruské Národní gardy, která nese označení Wagner a kterou tvoří příslušníci wagnerovců.

Ve dvou ruských oblastech, Permské a Novosibirské, se tak opět objevují plakáty a billboardy, které lákají mladé Rusy k působení mezi wagnerovci. Podobné billboardy se objevovaly i v době, kdy se Wagnerova skupina těšila přízni Kremlu.

[chooze:article;value:524533]

Wagnerovci jsou nyní oficiálně součástí ruské Národní gardy, to je však jediná změna, kterou skupina prodělala. "Naše odznaky a symboly zůstaly stejné," řekl portálu 59.ru nejmenovaný mluvčí skupiny.

Do povědomí se wagnerovci zapsali především svým působením při obléhání ukrajinského Bachmutu, kdy město dlouze obléhali a za cenu vysokých ztrát dobyli. Letos v červnu se také účastnili krátké vzpoury vedené Jevgenijem Prigožinem proti prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Po této vzpouře se účast wagnerovců na Ukrajině utlumila. Žoldnéři si ale našli nové bojiště. Podle zprávy, kterou ve čtvrtek uveřejnil portál Wall Street Journal, mají americké tajné služby důkazy o tom, že se wagnerovci zapojili do konfliktu mezi Izraelem a teroristy.

Konkrétně měli ruští žoldnéři podpořit teroristické hnutí Hizballáh, které sídlí v Libanonu sousedícím s Izraelem. Teroristům wagnerovci údajně dodali systém protiletecké obrany SA-22. Tento systém má pomoci Hizballáhu sestřelovat rakety a drony, kterými Izrael opětuje palbu teroristů na své území.

U Izraele čeká největší protiletadlová loď. Má odradit Hizballáh (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.