Washington je na nohou. Začíná ostře sledovaný soud s Trumpem

Soudní stání oficiálně začíná ve čtyři hodiny odpoledne tamního času, už před začátkem byl ale Washington na nohou. Město totiž bude svědkem jednoho z nejsledovanějších soudních procesů v historii. 

Bývalý prezident Trump se u soudu vyjádří k obviněním ze čtyř zločinů. Například ze spiknutí proti vládě USA za účelem zvrácení výsledků prezidentských voleb, manipulace svědků nebo spiknutí proti právům občanů. Obžaloba ale uvádí ještě dalších šest lidí, kteří měli Trumpovi údajně pomáhat.

[chooze:article;value:516004]

"​Prezident byl bohužel obklopen skupinou potrhlých právníků, kteří mu neustále říkali to, co jeho uši chtěly slyšet. A zatímco jsem mu vysvětloval, jak chápu svou přísahu na ústavu já, on i nadále požadoval, abych před ústavou upřednostnil jeho," vyjádřil se ostře jeho bývalý viceprezident Mike Pence. Exprezident figuruje i v kauze s pornoherečkou Stormy Daniels, které měl platit za mlčení, a to z peněz na volební kampaň. Zpovídá se i z přechovávání přísně tajných dokumentů ve svém domě. Obvinění související se snahou zvrátit výsledky voleb jsou ale nejzávažnější. 

Na den, kdy usedne na lavici obžalovaných, se Donald Trump připravoval na svém golfovém hřišti v New Jersey. Odsud také poděkoval svým příznivcům za podporu. Soudního slyšení by se žhavý kandidát na nového prezidenta USA mohl zúčastnit prostřednictvím videokonference, očekává se ale, že dorazí osobně. I proto ve Washingtonu kvůli možným demonstracím platí přísná bezpečnostní opatření. 

[chooze:article;value:515376]

​Podle zpravodajky Deníku N ve Spojených státech Jany Ciglerové jsou běžní Američané z pokračujících soudních procesů s Trumpem pomalu vyčerpaní. Připomněla také, že u republikánských voličů má exprezident silnou podporu a zhruba 85 procent z nich si myslí, že neměl být obviněn. "Demokraté naopak říkají, že už je na čase, jak je možné, že to trvalo tak dlouho, a upínají své zraky k tomu, aby byl obžalovaný a posléze i shledán vinným," podotkla ve vysílání TN Live. 

Problémy pro jeho případné znovuzvolení do Bílého domu by podle Ciglerové mohly nastat v případě, že by byl obviněný ještě před prezidentskými volbami, které se budou konat příští rok v listopadu. "Očekává se, že by se to mohlo stát, protože už vyšetřovatel Jack Smith řekl, že dává přednost rychlému soudnímu procesu, který se nebude zbytečně zdržovat a případ protahovat," řekla. 

Na celý rozhovor s Janou Ciglerovou se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.