Moderní bydlení

Weby ministerstev a policie byly mimo provoz. Čelily kybernetickému útoku

Weby ministerstva vnitra, vlády a policie přestaly fungovat okolo půl deváté ráno. Krátce nebyl dostupný ani web Poslanecké sněmovny, ten už však před desátou hodinou byl opět v provozu. Weby ministerstev začaly fungovat po několika hodinách. Ministerstvo vnitra o kyberútoku informovalo na sociální síti X.

"Webové stránky ministerstva vnitra a Policie ČR jsou aktuálně nedostupné kvůli DDoS útoku. Okamžitě jsme přijali ochranná opatření včetně omezení přístupu ze zahraničí. Na zprovoznění intenzivně pracujeme. Děkujeme za pochopení," uvedl resort dopoledne.

[chooze:article;value:520235]

V Kongresovém centru Praha se v úterý konal druhý den summitu Mezinárodní krymské platformy. Webová stránka akce také přestala v ranních hodinách fungovat. O tom, že za tím stojí útok ruských hackerů, informoval web iDnes.cz už v ranních hodinách.

K útoku se později přihlásila skupina ruských hackerů. "Skupina NoName057(16) je známá svými 'hacktivistickými' aktivitami po celém světě a opakovaně útočí i na Českou republiku, ať už se jednalo o nedávné útoky na české banky, nebo snahu narušit průběh prezidentských voleb. Tentokrát byl útok odvetou za summit Krymské platformy na Pražském hradě," uvedla k útoku kyberbezpečnostní společnost Check Point Software Technologies.

Podle odborníků při kyberútocích DDoS zahltí hackeři webové stránky nejrůznějšími komunikačními požadavky, až se pod jejich náporem stránka zhroutí a je nedostupná. Hackerům dle nich jde o získání pozornosti, zastrašování a šíření vlastní propagandy.

Roste poptávka po IT specialistech. Mohou za to časté kyberútoky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.