Westinghouse dodá palivo pro obě české jaderné elektrárny

Po vypuknutí války na Ukrajině v roce 2022 začal ČEZ intenzivně jednat o novém dodavateli paliva pro české reaktory. Do té doby ho do Česka dodávalo Rusko. Nakonec společnost podepsala ve stejném roce smlouvu na dodávky pro elektrárnu Temelín s americkou společností Westinghouse a francouzskou společností Framatom.

S firmou Westinghouse se pak ČEZ dohodl i na dodávce paliva do Dukovan. Už v roce 2019 zavezl kanadsko-americký výrobce do temelínského reaktoru prvního bloku šest zkušebních palivových souborů, aby ověřil jejich vlastnosti.

[chooze:article;value:540770]

​S výsledky nyní pracují odborníci v obou společnostech, aby palivo pro české reaktory přizpůsobili. První takové palivo zamíří do Dukovan na konci letošního roku a do Temelína o několik měsíců později. Umožní prý prodloužit palivový cyklus zhruba o 40 dní.

"My chceme diverzifikovat i ten poslední krok ve výrobě paliva. Dodávky štěpného materiálu obohacení dnes už diverzifikované máme. Využíváme víc dodavatelů," říká Bohdan Zronek, ředitel divize jaderné energetiky v ČEZ.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.