WHO bije na poplach. Jeden druh potravin zabíjí statisíce Evropanů ročně

Před průmyslově zpracovanými potravinami varuje už i WHO. Jejich všudypřítomnost má totiž vytvářet nebezpečné prostředí pro obyvatele zejména vyspělých států. Vychází to z nové zprávy, ve které organizace upozorňuje na vysoký počet nemocí i úmrtí, které nadměrná konzumace zpracovaných jídel způsobuje.

Hrozbu představují hlavně jídla, která obsahují velký podíl nezdravých tuků, cukrů a soli. Příkladem jsou například fastfoody, ale i polotovary. Největší problém u těchto jídel je jejich vysoká dostupnost a často nízká cena, což znamená, že je mnohdy volí zejména lidé z nižších společenských vrstev. Ti poté nejvíce trpí důsledky.

Následkem přílišné konzumace těchto jídel přitom mohou být velmi vážné nemoci. "Nezdravá strava je nyní hlavním zdrojem zdravotních rizik po celém světě. Přispívá k nemocem jako obezita, cukrovka, srdeční nemoci, mrtvice a rakoviny," stojí ve zprávě.

[chooze:article;value:540675]

​Tyto choroby vykazují i vysokou úmrtnost. Jen v Evropě zabijí nemoci přímo způsobené nadměrným stravováním průmyslově zpracovanými potravinami okolo 369 tisíc lidí ročně. Z toho asi dvě třetiny zabijí jídla s vysokým obsahem soli, zatímco více než u stovky tisíc lidí je hlavním zabijákem průmyslově zpracované maso.

WHO navrhuje řešení v podobě zvýšení daní na potraviny, které jsou velkým původcem civilizačních nemocí. Výsledkem by tak bylo zdražení těchto potravin, a tím pádem i jejich snížená dostupnost. "Důkazy svědčí o tom, že daně na nezdravé potraviny snižují poptávku. Zejména tak dotace na potraviny jako ovoce zájem lidí podpoří," stojí ve zprávě.

Kvůli tomu zdravotníci ve svém varování apelují na politiky a vlády států, aby nastavili vyšší zdanění. To v řadě zemí už platí. Zaměřili se tam například na zdanění slazených nápojů, které začalo platit už v deseti evropských státech.

V České republice se ale zatím k tomuto kroku navzdory dlouhým debatám nepřistoupilo. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) však na konci letošního dubna myšlenku na zvýšení spotřební daně na slazené nápoje znovu otevřel. Platila by tak na ně stejná daň jako na alkohol.

[chooze:poll;value:fc6da2a8a1b7db9dd82fd30a07d1bb1d1251d165;layout:tn_nova]

​Energetické nápoje jsou u školáků velkým hitem. Vypijí jich i sedm denně (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.