WHO naléhá na pandemickou smlouvu. Bojí se, že svět zaplaví smrtící nemoc X

Nemoc X je společným nepřítelem celého světa a všechny státy musí být připraveny s ní společně bojovat, myslí si šéf WHO. Na Světovém ekonomickém fóru proto vyzval k podepsání takzvané pandemické smlouvy.

Tato tajemně nazvaná choroba zatím ve skutečnosti nepochází z nějakého konkrétního viru. Varuje ale před hypotetickou nemocí, která by zaplavila celý svět ještě rychleji než covid. 

"Můžete nazvat covid první 'nemocí X'. A možná se to stane znova," varoval šéf WHO. "Samozřejmě jsou lidé, kteří říkají, že jen šíříme paniku. Ne, je lepší očekávat něco, co se může stát, protože se to v naší historii stalo několikrát, a připravit se na to," dodal.

[chooze:article;value:537108]

Plány na vznik pandemické smlouvy vznikly už v roce 2021, připomněl web The National News. Má zabránit šíření nemoci i pomoct zabránit vypuknutí nové pandemie. 

"Členské státy jednají. Je to jednání mezi zeměmi a já doufám, že do stanoveného termínu tuto pandemickou dohodu předloží, protože pokud to nedokáže tato generace, která má zkušenosti z první ruky, tak si nemyslím, že to dokáže generace příští," poznamenal šéf WHO. "Jde o společný celosvětový zájem a velmi úzké národní zájmy by se do toho neměly plést," dodal.

Podle předsedy představenstva AstraZenecy Michela Demareho země na prevenci před pandemií nemoci X neinvestují dostatek peněz. "V zemích OECD se průměrně utrácí tři procenta rozpočtu na zdravotní systémy. Pochopitelně, pokud utrácíte za prevenci tak málo, skončí to tak, že většinu rozpočtu utratíte za hospitalizace a další léčbu. Hodně se proto musí změnit," řekl. 

Odborníci odhadují, že nemoc X může způsobit až 20krát více úmrtí, než měla na svědomí pandemie covidu-19. Co přesně tuto chorobu způsobí, to zatím nikdo neví. 

Případů covidu přibývá. Lidé používají prošlé testy, které nemusí nakažení odhalit (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.