WHO varuje před další pandemií. Vědce děsí přenos ptačí chřipky na savce

Vysoce nakažlivý kmen ptačí chřipky typu H5N1 se v poslední době rychle šíří napříč řadou evropských států a vědci bijí na poplach. Vrásky jim dělá zejména přenos viru na savce. Ve Velké Británii se nakazily lišky a vydry.

"Předpokládá se, že se zvířata živila mrtvými nebo nemocnými volně žijícími ptáky. A tímto způsobem se virem infikovala," uvedl portál The Telegraph. Kromě toho navíc ptačí chřipka propukla loni v říjnu na norkové farmě ve Španělsku.

[chooze:article;value:487831]

Světová zdravotnická organizace proto vyzvala lídry všech zemí, aby byli ostražití a vývoj ptačí chřipky sledovali. V případě přenosu viru na člověka bychom se totiž mohli potýkat s dalším celosvětovým problémem.

"Svět by mohl čelit už druhé pandemii za poslední tři roky, protože hrozba ptačí chřipky roste," citoval portál Mirror generálního ředitele WHO Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse.

Podle vědců je zatím riziko malé a ptačí chřipka i nadále zůstává primárně onemocněním ptáků. "Nemůžeme ale předpokládat, že to tak zůstane, a musíme se připravit na jakoukoli změnu," apeloval Ghebreyesus.

WHO už v současné době ale zpracovává krizový plán a jedná s výrobci vakcín v případě, že by se objevily případy u lidí. Organizace totiž už eviduje, že se virem H5N1 nakazil i člověk. Jednalo se však o ojedinělý případ v důsledku úzkého kontaktu s mrtvými infikovanými ptáky.

[chooze:article;value:486775]

Státní veterinární správa (SVS) jen v letošním roce odhalila v Česku 13 ohnisek ptačí chřipky. To dosud největší se potvrdilo na konci loňského prosince na Tachovsku. Ve velkochovu se nacházelo zhruba 750 tisíc nosnic.

Ptačí chřipka se v Česku stále šíří a izolované slepice přestávají snášet. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.