WHO vydala důležité upozornění: Varuje před některými sladidly

Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala novou směrnici o sladidlech bez obsahu cukru. Mezi nejznámější sladidla tohoto typu patří acesulfam K, aspartam, advantam, cyklamáty, neotam, sacharin, sukralóza, stévie a deriváty stévie. Organizace uvedla, že by je lidé neměli používat ke kontrole tělesné hmotnosti nebo ke snížení rizika některých nemocí.

K tomuto doporučení organizace došla na základě důkazů, které naznačují, že užívání těchto sladidel nepřináší žádný dlouhodobý přínos při snižování tělesného tuku u dospělých nebo dětí. Výsledky přehledu dokonce naznačují, že mohou existovat potenciální nežádoucí účinky dlouhodobého užívání těchto sladidel, jako je zvýšené riziko diabetu 2. typu, kardiovaskulární onemocnění, a dokonce i úmrtnost u dospělých.

[chooze:article;value:427699]

​"Nahrazení volných cukrů sladidly bez cukru dlouhodobě nepomůže s kontrolou hmotnosti. Lidé musí zvážit jiné způsoby, jak snížit příjem volných cukrů, jako je konzumace potravin s přirozeně se vyskytujícími cukry, jako je ovoce, nebo neslazená jídla a nápoje," uvedl ředitel WHO pro výživu a bezpečnost potravin Francesco Branca. Podle ředitele tato sladidla nemají žádnou nutriční hodnotu.

WHO také upozorňuje, že množství cukru by měli lidé omezit už u dětí. "Lidé by měli úplně snížit sladkost stravy, a to od raného věku, aby zlepšili své zdraví," dodal ředitel. Varování organizace se nicméně nevztahuje na výrobky osobní péče s obsahem těchto sladidel, jako jsou zubní pasty, pleťové krémy či léky.

O rizicích spojených s příjmem umělých sladidel hovoří také jiná studie, která zkoumala souvislost mezi příjmem umělých sladidel a rizikem vzniku rakoviny. Studie probíhala v letech 2009 až 2021 na celkem 102 865 dospělých osobách z Francie. Výsledky studie ukázaly, že příjem umělých sladidel byl spojen se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny. Vyšší riziko vzniku rakoviny bylo pozorováno zejména v souvislosti s příjmem aspartamu, stojí ve studii.

Zhubnout se lidé snaží i dietami. V reportáži magazínu Víkend uvidíte některé hodně neobvyklé:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.