Z Atlantiku se valí bouře Agnes. Přinese do Evropy vítr o síle orkánu

V severním Atlantiku nadále probíhá hurikánová sezóna. Poslední tropickou bouří je Ophelia, která v uplynulých dnech zamávala s počasím na východním pobřeží USA. Své poslední slovo ale ještě neřekla – z jejích zbytků se zrodil nový systém, který se vydal zpět na oceán, kde sbírá síly. 

Během své nové cesty Atlantikem se mění na tzv. extratropickou bouři, uvádí web Severe Weather Europe. "Meteorologické modely naznačují, že pozůstatky Ophelie budou při pohybu přes severní Atlantik opět zesilovat," predikuje.

[chooze:article;value:523656]

​Ke zrodu silné extratopické bouře, kterou meteorologové pojmenovali Agnes, přispěje kombinace nezvykle teplé vody Atlantského oceánu a studeného vzduchu ze severu. Cyklóna výrazně zesílí zejména v noci na středu, kdy se přiblíží k západní Evropě. 

"Stane se zatím nejintenzivnější bouří v podzimní sezóně," varuje Severe Weather Europe. V noci na středu dorazí do Biskajského zálivu, kde ohrozí lodní dopravu. Ve středu bude postupovat přes Irsko a Velkou Británii, kam přinese intenzivní déšť a silný vítr. 

[chooze:article;value:522869]

​Poryvy větru by v pobřežních oblastech mohly dosáhnout rychlosti 150 až 170 kilometrů za hodinu, což odpovídá síle orkánu nebo hurikánu druhé kategorie. Už ve čtvrtek by ale Agnes měla postupně začít nad Severním mořem slábnout. 

Počasí ve střední Evropě by naštěstí ovlivnit neměla. "Nepustí ji sem oblast vysokého tlaku vzduchu, která se posouvá od střední Evropy na severovýchod. Přes ní k nám proniká teplý vzduch, který v příštích dnech přinese krásné počasí," sdělila pro TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová. Češi si tak tento týden mohou naplno užít babí léto.

Více k začátku meteorologického podzimu se dozvíte v následujícím videu (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.