Z Česka byly nelegálně vyvezeny léky za desítky milionů. SÚKL zakročil

Češi mají v posledních měsících problém v lékárnách sehnat zejména léky proti horečce nebo antibiotika. Na tyto artikly se však podle SÚKL nelegální vývozci nezaměřují. Z dodavatelských řetězců mizí spíše léky na předpis pro léčbu astmatu, diabetu, chronické obstrukční nemoci, rakoviny, vysokého krevního tlaku nebo cholesterolu.

"Došli jsme k tomu, že v ČR se tato činnost týká léčivých přípravků spíše většího objemu, nejsou to ty nejdražší," vysvětlila na úterní tiskové konferenci ředitelka SÚKL Irena Storová.

Odlišná panuje situace na Slovensku. Odtamtud se vyvážejí zejména drahé léky na léčbu rakoviny, takzvaná cytostatika a imunostatika, a imunoglobuliny pro léčbu poruch imunity, informoval ředitel slovenského úřadu pro kontrolu léčiv Peter Potúček.

[chooze:article;value:509190]

​Z Česka bylo podle výsledků kontrol Státního ústavu pro kontrolu léčiv nelegálně vyvezeno více než 198 tisíc balení léků za 92 milionů korun. Kromě již potrestaných subjektů kontroloři ještě 16 případů prověřují a na další se chystají. U 15 subjektů padlo i trestní oznámení kvůli podezření ze spáchání trestného činu.

Na Slovensku ŠÚKL kontroloval 17 lékáren, kde se potvrdil nelegální reexport za více než čtyři miliony eur (94,5 milionu korun).

V současné chvíli může SÚKL uložit pokutu za nelegální reexport léků do výše dvou milionů korun. Od příštího roku by ale mohla platit novela o léčivech, která by ústavu umožnila tresty navýšit až na 20 milionů korun.

V Česku stále chybí řada léků a situace se nelepší (13. 6. 2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.