Z dovolené se rodině nemusíte dovolat. Některé země omezují mobilní aplikace

Telefonovat příbuzným z dovolené ze zemí mimo Evropskou unii se může turistům pořádně prodražit, s aplikacemi ovšem cenu řešit nemusí. Z některých destinací se ale například přes WhatsApp nedovoláte. "Hovory v některých zemích z důvodu místních předpisů nejsou dostupné. Pokud se v některé z těchto zemí nacházíte, nebudete schopni zahajovat ani přijímat hovory," stojí na webových stránkách této aplikace. 

Jednou takovou destinací, kde mají turisté problém s používáním aplikace WhatsApp, je Egypt. Ty, kteří s touto zemí nemají zkušenosti, to může nemile překvapit. Posílání a přijímání textových zpráv obvykle funguje, horší je to však s telefonováním a videohovory. Přes Wi-Fi se lidem daří navázat spojení, stěžují si pak ale často na to, že hotelová síť je pomalá a hovory se sekají či vypadávají.

Přes mobilní data je ale šance minimální. Podle egyptského deníku Mada Masr poskytovatelé internetu, například Vodafone Egypt, přerušovaně blokují hovory přes WhatsApp už od roku 2015. Problematické bývá i volání přes Skype. 

[chooze:article;value:504727]

​Na cestovatelské platformě TripAdvisor někteří místní radí, aby lidé používali na telefonování raději Viber, popřípadě Messenger. Říct s jistotou, co fungovat bude, anebo ne, ale u těchto aplikací nelze. Oficiálně totiž ze strany vlády žádný takový zákaz neplatí. 

To samé se nedá říct o Spojených arabských emirátech, kde jsou vysloveně zakázané služby využívající Voice over Internet Protocol. Mezi ně patří právě například WhatsApp, Skype, Viber nebo Messenger. Existují však možnosti, jak tento zákaz obejít –⁠ například přes VPN, která v podstatě zfalšuje polohu mobilního telefonu. I v Dubaji ale platí, že si legálně sice přes WhatsApp nezavoláte, zprávy nicméně můžete přijímat i odesílat. 

Další zemí, kde můžete mít potenciálně problém s přístupem k aplikacím, je například Turecko. K omezování tam v minulosti už došlo, šlo ale pouze o dočasné řešení v důsledku mimořádné události nebo napjaté vnitropolitické situace v zemi. Loni například poskytovatelé internetu omezili přístup k Instagramu, Facebooku, Twitteru, YouTube a Telegramu po teroristickém útoku v Istanbulu.

Událost si připomeňte v reportáži z loňského listopadu: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.