Z Jadranské magistrály se stává cesta smrti. Ve hře jsou opatření proti turistům

Na problematiku zvýšené nehodovosti v letní sezóně upozorňuje řada chorvatských deníků, které vůči turistům nešetří expresivními vyjádřeními. Například Dubrovacki dnevnik píše o "rozsévání smrti z Ploče do Dubrovníku" na Jadranské magistrále. Situace se opakuje každý rok a nejhorší bývá v srpnu. 

Jedna taková nehoda se odehrála v neděli 13. srpna u obce Ošarac nedaleko Dubrovníku, kde se v nočních hodinách srazilo několik aut – všechna s cizinci. Ti pocházeli z Albánie, Kosova a Německa. Únava a pravděpodobně mikrospánek si v tomto případě vyžádaly šest zraněných a jedno úmrtí – o život přišlo dítě. 

[chooze:article;value:509905]

​"Nehody způsobují většinou zahraniční turisté, když jsou už z cesty unavení, anebo příliš spěchají," konstatoval chorvatský deník Danas, který Jadranskou magistrálu v letní sezóně označil za cestu smrti. Chorvatská sdružení upozorňují na to, že cizinci, často právě turisté, jedou dlouhé hodiny v kuse a urazí mnohdy i tisíce kilometrů. 

Dražší dálniční známky nebo bezpečnostní čáry

"Únava a ospalost často vedou k tragédiím," varuje Dubrovnické sdružení pro bezpečnost provozu, které požaduje přijetí potřebných opatření. Navrhuje instalaci zvukových a vibračních čar, které by v případě, že řidič usne a sjede ze svého pruhu, vydávaly hluk a vibrovaly. 

Dalším opatřením, které navrhují, je, aby na hraničních přechodech kromě kontroly dokladů byl zkoumán i stav řidičů. Pokud by byli unavení, měli by být například dočasně vyloučeni z provozu. 

Podle deníku Danas se objevují i návrhy na dálniční známky, které by byly dražší v noci, a odradily tak od jízdy v nočních hodinách. Někteří jdou dokonce tak daleko, že navrhují zavedení povinnosti pro ty, kteří mají Chorvatsko jen jako tranzitní zemi, aby zastavili a v zemi přenocovali.

[chooze:article;value:515556]

Podle odborníků je často složité prokázat, zda to byla skutečně únava, která zavinila dopravní nehodu. Řidiči samotní málokdy přiznají chybu a náraz je obvykle probudí, takže po ospalosti nejsou žádné stopy. Existují ale určitá specifika typická pro dopravní nehody způsobené únavou. "Vozidlo často vyjede mimo silnici, nejeví známky brždění ani jiné stopy, které by naznačovaly, že se řidič snažil zabránit kolizi," uvedlo sdružení. 

I na českých dálnicích bývá léto z hlediska nehodovosti horší než zbytek roku. Jako rizikové uvádí Portál nehod právě dlouhé jízdy, a to zejména ty, které zahrnují cestu v noci nebo ranní dojezd. 

Obecně ale nejčastější příčinou nehod na českých dálnicích nebývá únava. "Podle analýzy je to způsob jízdy, kam patří například nehody, kdy se řidič plně nevěnoval řízení, nedodržel bezpečnou vzdálenost nebo nezvládl řízení," uvádí datový analytik Portálu nehod Marek Sibal. 

Během letních prázdnin na českých silnicích umírá nejvíce dětí (30/6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.