Z jihlavské zoo uprchl rys. Ošetřovatelům se ho nedaří odchytit

Ošetřovatelé denně vyrážejí na obhlídky. Prolézají veškeré houštiny a roští hlavně v rozsáhlém lesoparku, který se rozkládá v těsné blízkosti jihlavské zoo. Cíl je jediný, vypátrat uprchlou dvouletou samici rysa ostrovida.

Samice rysa se ven dostala tak, že utekla po větvích stromu, které jsou nad jejím výběhem. Možná se útěkem chtěla zbavit neustálého dohledu své matky, která na ni netrpělivě čeká ve vedlejším výběhu.

Za den uprchlice může urazit i několik kilometrů. Zatím se ale podle všeho zdržuje v okolí zahrady. Zahlédlo ji už několik lidí, ale ani přivolání ošetřovatelů zatím nevedlo k úspěchu. "Včera jsem ho viděla kousek od našeho domu. Hned, jak mě viděl, tak utekl," popsala setkání paní Darina.

[chooze:article;value:467195]

​Podle ošetřovatelů se necelý metr vysoké šelmy lidé nemusí bát. Je spíše plachá. Loví srnce a menší lesní zvěř. Zimu na svobodě prý v pohodě přežije. "Jsou schopni chytit i zajíce. Těch je tady okolo hodně," prozradil ředitel jihlavské zoo Jan Vašák.

Z jihlavské zoologické zahrady se čas od času podaří uniknout i mnohem exotičtějším zvířatům. Třeba v létě po městě pobíhala trojice zeber. Legendou mezi útěkáři je ale panda červená, která si za opakované útěky vysloužila přezdívku Kajínek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.