Z kopce se řítilo neovladatelné auto. Strhlo s sebou i policisty

Dodávka, která se neovladatelně řítila z kopce, vyděsila v neděli obyvatele a návštěvníky Špindlerova Mlýna v Krkonoších. Auto, sjíždějící po ulici pozpátku, navíc "nabralo" také policejní SUV, které tlačilo až dolů na rovné prostranství. Tam se konečně obě auta zastavila. Naštěstí vozům nestál nikdo v cestě, díky tomu se nikdo nezranil. 

"Dopravní nehoda se stala tak, že se řidič osobního motorového vozidla VW California nechoval ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrozil život, zdraví nebo majetek jiných osob, dále nerespektoval svislou dopravní značku přikazující nasazení sněhových řetězů," vysvětlila mluvčí trutnovské policie Šárka Pižlová.

Dodávka dostala na ledu lehký smyk a začala klouzat dolů. Policejní vůz, který jel v té době za ní, ale řetězy nasazené také neměl. Podle mluvčí je to však v pořádku. "Kolegové byli v tu chvíli na cestě k zásahu. Na základě paragrafu 41 zákona o silničním provozu tak mají výjimku," objasnila situaci Pižlová.

[chooze:article;value:490959]

"Když se vůz na kluzké silnici v kopci samovolně rozjede, všechny pokusy o zachránění situace bývají spíše hrou na náhodu," řekl k případu dopravní expert Roman Budský. "Je to celé hodně o řidičské duchapřítomnosti. Pokud cítím, že auto ztrácí trakci, tak bych na to měl okamžitě reagovat. Nesnažit se pokračovat tam, kde hrozí sklouznutí, a postavit ho tak, aby neujelo," tvrdí.

"Pokud už ujede, je to už jenom o tom, kam to auto pošlu. Ideální je rychle si najít nějakou sněhovou závěj nebo jiné bezpečné místo, kde na autě a na okolí vznikne minimum škod. Důležitou roli ale mají i ostatní řidiči. Neměli by se lepit na auto před nimi a měli by pozorně sledovat, co se s vozem před nimi děje, případně se mu rychle klidit z cesty," dodal Budský.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.