Z kriminálu, přes hudbu až do Sněmovny. Všeuměl František Ringo Čech slaví 80

Bubeník, textař, zpěvák, herec, bavič, spisovatel, redaktor, malíř, politik a fotbalista. To je necelá škála profesí, kterým se po celý život věnuje největší český všeuměl František Čech, který byl v polovině 60. let vyhlášen nejlepším československým beatovým bubeníkem. To mu také přisoudilo přezdívku Ringo podle hvězdy skupiny Beatles.

Jeho politická kariéra je spjatá s ČSSD, což přineslo i přátelství s Milošem Zemanem. Málokdo ale ví, že více než 30 let předtím, než usedl jako poslanec do Sněmovny, byl v roce 1963 odsouzen za urážku představitelů státu a socialistických zemí na tři roky, což byl důsledek jeho členství v recesistické skupině Tataři. Po čtyřech měsících přišla amnestie prezidenta Antonína Novotného, a tak mohl ruzyňskou věznici opustit.

Baletka porazila Petra Jandu

Z hudební rodiny pocházející Ringo studoval na pražské konzervatoři hru na bicí, klavír a zobcovou flétnu. Spoluzakládal skupinu Olympic, kterou na konci roku 1965 nečekaně opustil, aby odjel do Ameriky s divadlem Jiřího Srnce. Příčinou byla jeho pozdější manželka Magda, která tam měla angažmá coby baletka. Petr Janda se s tím dlouhé roky těžko srovnával.

Po návratu založil Ringo skupinu Shut Up, ve které se objevil i jeho bratr Svatopluk, Petr Rezek, Miloš Nop, Jiří Helekal a především Viktor Sodoma. To už měl za sebou Ringo se svým souborem úspěšné účinkování v Semaforu, kde vystupovali v programu dvojice Šimek–Grossmann, a nahráli pro Naďu Urbánkovou legendární píseň Závidím.

[chooze:article;value:487258]

Šlágry se Sodomou jako Parní stroj či Žárlivý Kakadu neuvěřitelně táhly, ale Ringo chtěl spíš obléknout rockový kabát, a tak přetáhl Karlu Šípovi z Faraonu Jiřího Schelingera a začalo nejslavnější období.

Sláva skončila v Dunaji

Tragický Schelingerův skok v roce 1981 z bratislavského mostu do Dunaje ukončil éru, kdy se představili v Polsku jako předskupina slavných Smokie, nahráli tři LP desky a jen díky Ringově chytrosti překonávali komunistické zákazy. Kapelník potom zkoušel uspět sám coby zpěvák, šlágry se staly hlavně vtipně otextované hity skupiny Saragossa Band Já už jdu a Perníková chaloupka.

Právě texty byly celoživotně jeho silnou zbraní. Napsal jich zhruba 300, například pro Karla Gotta Nápoj lásky číslo deset, pro Věru Špinarovou Raketou na Mars, Pražský výběr Pražákům, těm je tu hej. Nezapomněl ani na fotbal, kde zářila píseň Zelená je tráva či Kluci zlatí, což byla hymna jeho milované Slavie, ke které napsal i hudbu.

Milenky, zdraví i monogamie. Ringo Čech se za kontroverzní názory nestydí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.