Z krutých mrazů rovnou do jara. Česko zažije brutální teplotní šok

Počasí v Česku je jako na horské dráze. Ještě na začátku týdne klesala rtuť teploměru hluboce pod nulu, kdy například ve středu v ostravské Porubě naměřili až -20 stupňů Celsia. To se má ale brzy změnit.

Norská předpověď počastí totiž ukazuje, že Česko brzy zažije brutální teplotní šok. Z mrazivých hodnot se počasí na začátku nového týdne přehoupne rovnou do jara. Maximální teploty se mají přes celý týden držet nad nulou.

Už v pondělí se mají tepoty vyšplhat na -1 až 2 °C a nad nulou se bude teplota držet i přes další dny. V úterý předpověď hlásí -5 až 1 °C, ale už ve středu má být -5 až maximálně 5 °C, a ve čtvrtek dokonce -3 až 8 °C. Na konci týdne začne teplota opět lehce klesat. Předpověď na pátek hlásí -4 až 3 °C a na sobotu -5 až 2 °C.

[chooze:article;value:536191]

Podle meteorologa Petra Zacharova bychom si ale na takové teplotní výkyvy měli zvykat. "Uvádí se, že budou stále častější," upozornil pro TN.cz. "Neznamená to, že nemůže být teplý podzim a že každý den bude jinak. Ale v dlouhodobém výhledu čekáme, že budou častější, než byly dřív," dodal.

Náhlé změny počasí jsou podle meteorologa Petra Dvořáka jedním z dopadů globálního oteplování. "To nepřináší jen vyšší teploty, ale i větší výkyvy. I do budoucna se můžeme těšit na to, že bude teplá zima, ale občas do toho přijde sněhová kalamita a dva týdny bude nezvykle mrazivo. Naopak v létě pak může přijít extrémní vlna veder a bude přes 40 °C," vysvětlil.

Na Česko udeřila zima. Teploty klesly pod -10 °C, dopravu komplikují nehody:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.