Z Kypru vyplula loď s humanitární pomocí pro Gazu. Veze tuny důležitých potravin

200 tun rýže, mouky a potravin s vysokým obsahem bílkovin. Do Pásma Gazy se už brzy dostane objemná humanitární pomoc.

"Tento krok má přinést pomoc přímo obyvatelům, aby se mohlo pokračovat ve svržení vlády Hamásu v Gaze. Pomoc dopravíme námořní cestou, která je koordinovaná s USA a s finanční pomocí Spojených arabských emirátů," řekl izraelský ministr obrany Joav Galant.

Řecká strana Kypru, která otevření koridoru navrhla už v říjnu, je od Pásma Gazy vzdálená pouze 370 kilometrů. Loď by měla dorazit do cíle zhruba za dva dny. Poté by tam prý humanitární pomoc měla plynout nepřetržitě. Na Kypru je připraveno dalších 500 tun potravin.

[chooze:article;value:545475]

​V Pásmu Gazy aktuálně žijí přes dva miliony lidí, z nichž většina kvůli konfliktu mezi Izraelem a Hamásem přišla o své domovy. Podle úřadů OSN nejméně čtvrtině hrozí hladomor.

"Zabíjení, bombardování a krveprolití v Gaze pokračuje. Apeluji na umlčení zbraní a odstranění všech překážek, aby bylo co nejrychleji zajištěno dodání humanitární pomoci s požadovaném měřítku," sdělil generální tajemník OSN António Guterres.

Do oblasti doposud proudila humanitární pomoc ze sousedního Egypta. Leteckou cestou ji tam dodávají také Spojené státy nebo Jordánsko ve spolupráci s Egyptem a Francií.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.