Z lékáren se ztrácí léky. Může jít o nelegální vývoz do zahraničí, tvrdí SÚKL

Inspektoři odhalili hned několik případů nelegální činnosti. Prostřednictvím oficiálního dodavatele se totiž z českých lékáren ztrácí léky. Nejčastěji se jedná o léky na předpis, zejména pro léčbu diabetu, nádorových onemocnění, astmatu, epilepsie, vysokého krevního tlaku a chronické obstrukční plicní nemoci. Mizí ale i léky na vysokou hladinu cholesterolu v krvi či schizofrenii.

"Existuje důvodné podezření, že se jedná o nelegální organizovanou činnost, která má za cíl vyvést tyto léky do zahraničí, protože se jedná velmi často o léčiva, která byla v minulosti prokazatelně nelegálně vyvážena z České republiky," uvedla na středeční tiskové konferenci ředitelka SÚKL Irena Storová.

Inspektorům ze SÚKL se v současné době podařilo odhalit už 14 případů, kdy si lékárníci objednali léky, ale nezavedli je do evidence skladových zásob, příjmů ani výdajů. "Tímto způsobem se pak léčiva ztrácí z dodavatelského řetězce a s nejvyšší pravděpodobností se nedostávají k českým pacientům. Takové jednání může přímo ohrožovat dostupnost léčivých přípravků v České republice," zdůraznila Storová.

[chooze:article;value:484942]

​Podle šetření z lékáren zmizelo už 130 tisíc balení registrovaných léčiv, a to v celkové ceně, která přesahuje 67 milionů korun. Tato částka ale podle úřadu není konečná, protože vyšetřování stále pokračuje. "Máme jasné signály, že tato odhalení jsou jen začátkem této činnosti a počty balení a jejich celková cena mohou být dvojnásobně nebo i ještě vyšší," dodala Storová.

Další řízení stále probíhají. Podobných případů může být mnoho. Doposud úřad rozdal pokuty za 10,5 milionu korun. Inspektoři se setkali například s případem, kdy se lékárníkovi během 13 měsíců ztratilo více než 31 tisíc balení léčiv. Jejich hodnota dosahovala téměř 17,5 milionu korun.

Ředitelka jednání odsoudila a vyzvala ty, kteří s léčivy protizákonně zachází, aby tak okamžitě přestali. SÚKL v rámci řešení situace navrhl úpravu zákona, která by umožnila ukládat provinilcům vyšší pokuty. V krajních případech by i takovým lékárníkům mohla být činnost zakázána.

Chřipka je na ústupu. Nemocnice ale mají stále plná lůžka a chybí jim léky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.