Z Londýna vzlétlo letadlo poháněné kuchyňským olejem. Jde o první let tohoto typu

Z Londýna v úterý odstartovalo k vůbec prvnímu komerčnímu letu přes oceán letadlo poháněné udržitelným palivem. To mimo jiné obsahuje například recyklovaný kuchyňský olej. Podle odborníků jde o významný průlom v leteckém průmyslu.

Boeing 787 společnosti Virgin Atlantic je průkopníkem udržitelnosti v letectví. Naplněn padesáti tunami udržitelného paliva v úterý odpoledne vzlétl z londýnského letiště Heathrow. Stal se tak prvním komerčním letadlem poháněným udržitelným palivem, které se vydalo na cestu přes Atlantik, a to až na letiště JFK v New Yorku.

"Sice se nejedná o let s nulovými emisemi, ale rozhodně to ukazuje, že máme skvěle nakročeno k odstranění uhlíkové stopy," radovala se viceprezidentka pro rozvoj společnosti Virgin Atlantic Holly Boyd-Bolandová.

[chooze:article;value:528872]

​Udržitelné palivo SAF schválil na začátku měsíce britský regulační úřad pro civilní letectví. Při jeho použití by emise měly být až o 70 procent nižší.

Řada expertů je ale k využívání tohoto alternativního paliva poněkud skeptická. "Je za tím dobrý úmysl, který byl ale špatně proveden, a to kvůli tomu samotnému palivu. Prostě to v tuto chvíli není udržitelné," myslí si britský manažer dopravy a životního prostředí Matt Finch.

Podle zakladatele společnosti Virgin Atlantic se ale někde začít musí a dnešní let pokládá za první krůček k zelené budoucnosti letectví.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.