Z obchodů mizí "baťovské ceny". Je to marketingový trik, tvrdí ekonom

Kilo mouky za 15 korun a 48 haléřů nebo kilo kuřecích párků za 72 korun a 95 haléřů. Některé obchodní řetězce nejenom na slevových letácích, ale i na pultech téměř přestaly se zaokrouhlováním cen na 90 haléřů. Týká se to například Billy, Penny Marketu nebo Tesca.

Jak upozornil ekonom a datový analytik společnosti DataRun Petr Bartoň, okamžitě se vyrojily spekulace, proč tomu tak je. Někdo tvrdí, že to souvisí s aktuálním tématem kolem zavedení eura, objevují se ale i vysvětlení, že je to kvůli účetnictví.

Podle Bartoně ale jde o marketingový trik: "Řetězce se snaží vyvolat dojem, že jsou jejich ceny natolik osekané na minimum, že po snížení DPH na potraviny z 15 na 12 % zlevňují. A to tak, že ty staré baťovské ceny přesně přepočítali podle nové, nižší daně, a tak to prostě vyšlo na ty divné halíře, ani o halíř víc, ani míň. Že prostě už předtím jeli s cenami na dřeň, a teď s novou daní ta dřeň vychází takhle."

[chooze:article;value:536089]

​​Podle Bartoně je to ale nesmysl. "Právě baťovské ceny dokazují, že řetězce ani předtím nejely na dřeň, ale zaokrouhlovaly na nejbližší baťovskou cenu. Jednou to bylo zaokrouhlení nahoru, jednou dolů. Kdyby jely na dřeň, tak by přeci nebyl důvod očekávat, že i za staré daňové sazby by ty minimální možné ceny dopadly vždy baťovsky. Už by dávno končily právě na ty náhodné haléře, jako nyní," okomentoval.

Bartoň předjímá, že tento postup potrvá nejvýš několik týdnů. Spíš bude podle něj zajímavé sledovat, jestli se na nějak zaokrouhlené ceny daný řetězec vrátí najednou ve všech cenách, nebo postupně po jednotlivých položkách.

"V tom druhém případě by bylo lehké vypozorovat, které ceny už nejsou takzvaně na minimu. Tak se možná dočkáme nějaké další marketingové akce, že všechny ceny pro naše dobro zaokrouhlí dolů, my údajně dostaneme druhou slevu, a budeme zase klidně spát v baťovském světě. Ať už nakonec to euro přijde, nebo ne," dodal ekonom.

Na nových cenách "vydělali" ale jen ti, kdo platí kartou. U hotovosti se cena zaokrouhluje na celé koruny.

[chooze:poll;value:03ed208ec2255d92f62f09199cdaa90d77ded164;layout:tn_nova]

Část potravin má od Nového roku nižší DPH. Podívejte se na reportáž TV Nova z minulého týdne:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.