Z obcí pomalu mizí strážníci. Část měst a vesnic už na ně nemá peníze

Až do loňského listopadu ve Zlonicích na Kladensku pořádek zajišťovala soukromá agentura. Město jí ale vypovědělo smlouvu. Důvod byl jednoznačný. "Vysoké náklady agentury nás ročně vyšly na 2,5 milionu korun," popsal místostarosta Zlonice Zdeněk Imbr (Šance pro slušné).

To je zhruba 20 % rozpočtu obce. Vlastní strážníci by přitom byli ještě dražší. Místní si myslí, že tím utrpí bezpečnost v ulicích. "Mně vadí to, že dítě chodí do školy a u přechodu není žádný strážník," uvedla pro příklad jedna z obyvatelek.

Kvůli financím už nějakou dobu nemají strážníky ani v nedaleké Stehelčevsi. "Dopláceli jsme na obecní policii zhruba půl milionu," sdělila starostka obce Petra Vagenknechtová (nestr.).

[chooze:article;value:488172]

​O městskou policii zřejmě přijdou ve středočeském Smečně. Město o tom chce rozhodnout během tohoto roku. "Dříve byly náklady na jednoho strážníka kolem půl milionu ročně. Po všech valorizacích to stouplo na 600 až 700 tisíc korun," upozornila místostarostka Pavla Štrobachová (Smečno – Vize 2022).

Důvodem je i to, že se městu nedaří za jedinou strážnici, která šla loni do důchodu, najít náhradu. Na vině je podle vedení města i to, že si nemohou dovolit nabídnout zájemcům vyšší plat. Problémy mají i jinde.

V jihočeském Protivíně se o pořádek ve městě stará jeden jediný strážník. Druhý odešel do důchodu a městu se nového sehnat nepodařilo. Kompletní zrušení městské policie je tak ve hře i tady.

Například ve Starém Jičíně v Moravskoslezském kraji k tomuto řešení už sáhli. "Obecní policista šel do důchodu a my jsme se rozhodli, že už tu pozici obsazovat nebudeme," sdělil starosta Rudolf Kalíšek (NAŠE STAROJICKO). Obec tím ušetří zhruba 400 tisíc korun ročně.

Městskou policii nahrazují obce různými způsoby. Někde si platí bezpečnostní agentury:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.