Moderní bydlení

Z perly Jadranu smetiště. Město v Chorvatsku zasypaly haldy odpadků

Velký problém mezi tamními obyvateli v přímořském letovisku Trogir nově řeší najatá bezpečnostní agentura. Chodí po městě a hlídá uzamykatelné popelnice. "Máme na starost upozorňovat lidi na to, aby nedávali odpadky vedle popelnice, ale házeli je dovnitř. Až po nás budou chtít zase něco jiného, budeme to dělat podle těch, co jsou nad námi,popsal lakonicky svou práci jeden ze strážců ostrahy Drago Krišćo pro web Danas

V Trogiru totiž před rokem město zavedlo systém uzamykatelných kontejnerů, který se měl dotknout zhruba pěti tisíc domácností, a ulevit tak městu od odpadků povalujících se na ulici. K odemknutí jednotlivých popelnic rozdalo zastupitelstvo odemykací karty, 20 procent lidí je ale podle statistik vůbec nepoužívá a hází odpadky vedle kontejnerů. 

[chooze:article;value:519512]

"Tohle bylo jediné opatření, které jsme mohli zavést, abychom obnovili pořádek. Zatím to vypadá dobře," říká starosta Ante Bilić k zavedení pravidelných kontrol. Město Trogir, které se nazývá perlou Jadranu a je, jak připomíná deník The Sun, oblíbené zvlášť mezi britskými turisty, však zapojilo ostrahu vždy jen odpoledne. Do té doby podle fotografií z médií stihnou ulice zaplavit haldy odpadků. 

"Nevím, jestli jsou lidé tak líní nebo jsou to turisté, kteří nevědí, jak vyhazovat odpadky, a nemají karty k odemknutí. Často jsou ale kontejnery a jejich nejbližší okolí tak zablokované, že to cítíte všude. A doma to nechat fakt nejde," stěžuje si pro televizi jeden z místních Josip Mijatović. Zapojení ostrahy pro kontrolu správně vyhozených odpadků zatím plánuje město zachovat do poloviny září. Jestli i potom budou opatření platit, není zatím jasné. Podle zastupitelstva to záleží na tom, jestli odpadků, které se válejí na ulicích, bude méně. 

Strach v Chorvatsku. Nad mořem se vznášel obrovský vzdušný vír (08/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.