Z Prahy byl vidět pád meteoritu. Jeho úlomky mohou mít milionovou hodnotu

V noci na neděli zazářil na obloze nad Německem meteor. Úkaz bylo podle tamního deníku Bild možné sledovat až Prahy. Asteroid Sar2736, který záři způsobil, podle NASA mohl dopadnout poblíž Nennhausenu v Braniborsku, západně od Berlína.

Web Earhsky.org pak uvádí, že měl mít asteroid průměr asi jeden metr. I když ho většina pravděpodobně shořela v atmosféře, je šance, že jeho úlomky mohly přeci jen dopadnout na povrch Země. "Očekává se, že pátrací týmy vyrazí v neděli hledat úlomky vesmírného tělesa. Mohou mít hodnotu několika set tisíc korun," uvádí deník Bild. 

[chooze:article;value:535581]

Takové kameny jsou velmi staré a také velmi cenné. Například 3,5kilový meteorit, který loni spadl na zahradu domu v Elmshornu na severu Německa, byl starý přes čtyři miliardy let a podle odborníků měl hodnotu asi 400 000 eur, tedy skoro 10 milionů korun.

Cena meteoritu záleží na jeho typu, stavu, hmotnosti a vzhledu. U běžných kousků se podle webu geology.com pohybuje kolem dolaru za gram. Pokud však obsahuje vzácné kameny, například olivín, vzroste jeho cena asi dvacetinásobně a některé exempláře můžou být ještě dražší.

Tajemný předmět rozdrtil střechu auta. Policisté mluví o meteoritu (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.