Z půdy rychle mizí vláha. Rostliny zachráníte správným zaléváním

Množství vody, které rostlina pro svůj optimální růst potřebuje, se mění v závislosti na klimatických faktorech (teplota a vlhkost vzduchu, rychlost větru aj.), na růstové fázi rostliny a samozřejmě na konkrétní fyziologii rostlinných druhů. Proto, aby rostlina ve svém růstu nebyla limitována, musí být v dlouhodobém měřítku zachována rovnováha mezi evapotranspirací, tedy výdejem vody, a jejím přísunem.

V suchých letech, jako například roky 2015 a 2018, může negativní bilance vyústit až v kompletní zaschnutí a ukončení růstu různých typů rostlin, včetně stromů. Dochází k tomu tehdy, když objem zásoby vody v půdě poklesne pod tzv. bod vadnutí, kdy rostliny již nemohou v pórech vázanou vodu využívat.

​Kdy zalévat?

V tomto období je ideální zalévání jednou za několik dnů větší dávkou vody (15 až 20 litrů na metr čtvereční podle typu půdy), rostliny tak stimulujeme k hlubokému růstu kořenů a budou lépe připraveny na léto.

Nejlepším časem pro zalévání je ráno před východem slunce. Večerní zalévání podporuje aktivitu slimáků a houbová onemocnění rostlin. Pro rostliny v květináči platí, že čím častěji budeme zalévat, tím lépe (klidně i 2x denně). Umělé zavlažování je nejen ekonomicky zatěžující, ale stále více lidí si uvědomuje vzácnost vody a chce se při její spotřebě chovat udržitelně a ekologicky. Ideální je zalévat dešťovkou.

[chooze:article;value:506751]

​Kde je situace půdního sucha nejhorší?

Střední až silné sucho se v Česku vyskytuje v kraji Karlovarském, Ústeckém, na severu Plzeňského kraje, v západní polovině Středočeského kraje a v Praze. Naopak úplný východ našeho území je díky vydatným srážkám během května bez sucha. Ale i tam bude vody z půdy v nejbližších dnech rychle ubývat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.