Z řeckých ostrovů se kvůli požárům evakuují tisíce lidí. Prchají z Rhodu i Evie

[chooze:gallery;value:32494]

Ministerstvo zahraničí nedoporučuje lidem cestovat do oblastí zasažených požáry. "Nejpostiženějšími oblastmi na ostrově Rhodos jsou Gennadi, Bati a Asklipeio. V oblasti Asklipeio došlo ke znovuvznícení ohňů, které se šíří jižním směrem. Na ostrově byly postiženy také oblasti Kiotari, Pylonas, Laerma, Lardos, Lindos, Kalathos, Malona, Peukous, Massari a Charaki. V těchto oblastech jsou však požáry patrně na ústupu a teoreticky pod kontrolou; ovšem, situace je velmi proměnlivá a může se rychle změnit i k horšímu," informovalo odpoledne o dění na místě ministerstvo a vyzývá turisty, kteří na řecké ostrovy míří, aby se registrovali v systému DROZD.

Hoří také v severovýchodní oblasti Korfu. Evakuace proběhla podle ministerstva v 17 oblastech –⁠ Vigglatouri, Nisaki, Rou, Katávalo, Kéntroma, Tritsi, Kokkokílas, Sarakiviátika, Plagiá, Kalámi, Vlachátika, Kavalléraina, Santa, Megoula, Porta, Palia Perithia, Sinies. Z místa zatím nejsou hlášeny škody na majetku. Další velké požáry jsou na ostrově Evia, kde byly evakuovány 4 oblasti, a na severu Peloponésu v oblasti Aígio.

Kvůli požárům zřídilo ministerstvo speciální linku +420 222 264 240, kam se mohou lidé v případě problémů obrátit. Kontaktovat mohou také velvyslanectví v Athénách na lince +30 694 473 37 69. Nouzové linky zřídily také cestovní kanceláře. Pro Čedok je to +420 296 184 910. Klienti DER Touristik, Exim a Fischer můžou své cestovní kanceláře kontaktovat na čísle +420 255 787 999, CK Blue Style pak přijímá hovory na lince +420 226 036 100.

[chooze:article;value:514608]

Kvůli požárům na Rhodu se muselo evakuovat asi 20 000 lidí, z toho přibližně 2 000 turistů. Hoří především ve střední a jihozápadní části ostrova. V pondělí ráno z Česka přiletěly první repatriační lety uspořádané cestovními kancelářemi. Ostatní části ostrova jsou ale považovány za bezpečné a cestovní kanceláře tam i dále vysílají turisty.

Evakuace probíhala také na Korfu. Vyzváni k ní podle britské BBC byli obyvatelé obcí Santa, Megoula, Porta, Palia, Perithia a Sinies. Na místo zamířily evakuační lodě. V pondělí ráno ale místostarosta Korfu prohlásil, že se plameny podařilo dostat pod kontrolu.

Hoří také na Evii a Peloponésu. Podle mluvčí řecké policie už musely svá obydlí opustit asi tři desítky tisíc lidí napříč Řeckem. Několik lidí kvůli požárům skončilo v nemocnici, hlavně kvůli nadýchání se kouřem. Ztráty na životech ale hlášeny nejsou.

[chooze:article;value:514436]

"Cestovní kancelář Čedok, která má na řeckém ostrově Rhodos z českých tour operátorů nejvíce klientů, zajistila na nedělní večer ve spolupráci s leteckou společností Smartwings na vlastní náklady repatriační let. Klienty ze zasažených oblastí tak dostane domů na palubě Boeingu 737 s kapacitou pro více než 200 lidí," uvedla k evakuacím z Rhodu mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

"Zájezdy s odletem v pondělí do hotelů v nejbližším okolí, kde platí konkrétní omezení služeb nebo nepřijímají turisty, byly zrušeny. Klientům Čedok nabídl změnu termínu nebo destinace v rámci volné nabídky, případně storno. Na seznam lokalit, kam nedoporučuje české MZV cestovat, je nově zařazena i lokalita Lindos, proto se budou rušit pobyty i v této oblasti. Jednotlivé případy se řeší individuálně," dodává Pavlíková.

"Situaci na ostrově Korfu monitorujeme a na základě oficiálních informací z místa se rozhodneme ohledně dalších odletů. Klienti v destinaci jsou v pořádku. První dotazy na naší infolince evidujeme, ale prosíme klienty, aby vyčkali, zejména pokud mají dovolenou naplánovanou až za několik dnů či týdnů. Pokud by došlo k jakékoli změně, budeme je kontaktovat," doplnila Pavlíková k situaci na Korfu.

[chooze:article;value:514621]

"První klienti se vrací letecky již v neděli v noci. Další poletí repatriačním speciálem do Prahy v pondělí ráno v devět hodin, případně dalším letem v pozdních večerních hodinách. Pro klienty, kteří budou chtít svou dovolenou dokončit, máme zajištěno adekvátní ubytování v bezpečné oblasti na severu ostrova. Klientům, kteří mají v pondělí nebo v úterý odletět kamkoliv na Rhodos, nabízíme změnu destinace, termínu anebo bezplatné storno," informovala pak mluvčí CK Blue Style Lucie Bukovanská.

"V tuto chvíli nemáme klienty v ohrožené zóně. Situaci bedlivě monitorujeme, jsme ve spojení s českými i řeckými orgány a případně jsme připraveni zahájit potřebná opatření," dodala pak Bukovanská k situaci na Korfu.

"Klienty, kteří měli na jih řeckého ostrova Rhodos vyrazit pondělním letem, postupně kontaktujeme a nabízíme jim bezplatné storno nebo změnu zájezdu. Situaci neustále sledujeme a vyhodnocujeme, další postup bude záležet na vývoji situace. Bezpeční klientů je pro nás na prvním místě a rozhodně nikoho nepošleme do oblasti, kde by hrozilo nebezpečí," tvrdí mluvčí cestovních kanceláří Fischer a Exim Tours Jan Bezděk. Také ony pro své klienty v ohrožených oblastech Rhodu vypravily repatriační let.

"Klientům, kteří měli ve středu a čtvrtek odletět na požárem nezasažený sever ostrova Rhodos, nabízíme možnost bezplatné změny zájezdu. Pro klienty z jihu ostrova platí i možnost bezplatného storna. Všichni klienti budou kontaktováni, sami nemusí nikam volat," dodává Bezděk.

[chooze:minuta;value:5c4b95d7-f752-45db-8c39-c724bb539427]

Řecko, podobně jako zbytek jihu Evropy, sužují v posledních dnech silná vedra – teploty překračovaly 40 stupňů Celsia. S tím souvisí také silné sucho, které zvýšilo nebezpečí požárů. Na téměř celém území Řecka panuje vysoké nebezpeční vzniku požárů, na jihu pak velmi vysoké a v některých oblastech – na Evii, v okolí Athén, na Peloponésu a na Rhodu a přilehlých ostrovech – pak dokonce extrémní. 

 Požár je už pod kontrolou, letoviska nebyla ohrožena, říká Češka žijící na Korfu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.