Z Ruska plyn do Česka už neteče. Vystačíme si s dodávkami ze Západu?

"Poprvé v moderní historii České republiky se stalo, že jsme se během prvního čtvrtletí roku plně obešli bez dodávek plynu z Ruska. Je to velký úspěch. Nevím o jiné zemi, která by se dokázala z roku na rok zbavit téměř stoprocentní závislosti na dovozu plynu z Ruska. Přispěli jsme k tomu všichni, protože zásadní roli sehrálo snížení spotřeby," popisuje ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Šetřit musíme kontinuálně

Spotřeba plynu se v letošním roce v období od 1. ledna do 16. dubna snížila oproti minulému roku o 13,6 % a v porovnání s průměrnou spotřebou posledních tří let dokonce o 19,7 %. "Před letošní zimou bude mít Evropa bez ruských dodávek pro přípravu na zimu k dispozici méně plynu, než měla dřív, takže bude i nadále potřeba dodržovat zodpovědný přístup ke spotřebě," upozorňuje Jozef Síkela.

[chooze:article;value:499508]

"Ceny elektřiny ani zemního plynu se na předkrizovou úroveň bohužel už nevrátí. Především odběratelé, kteří využívají elektřinu či plyn k vytápění a mají vysokou spotřebu, by měli vážně uvažovat o úsporných opatřeních. Možností je řada, a to od drobností typu snížení teploty vytápění přes výměnu elektrospotřebičů za úsporné až po zásadní zásahy, jako je zateplení domu, instalace vlastní solární elektrárny nebo změna způsobu vytápění. Posledně jmenované přinášejí největší úsporu, ale vyžadují také největší investici," říká marketingový ředitel a člen představenstva společnosti Centropol Jiří Matoušek.

Cena plynu se stabilizuje

Evropské zásobníky jsou v průměru naplněné na přibližně polovinu své uskladňovací kapacity. "S tím, jak se zvyšuje pravděpodobnost, že se Evropa dokáže připravit na tuto zimu a obejde se během ní bez dodávek plynu z Ruska, stabilizuje se také jeho cena. Postupně se vrací na předválečnou úroveň, kdy Rusko již s dodávkami plynu manipulovalo tak, aby evropské státy měly co nejnižší zásoby plynu v době zahájení agrese proti Ukrajině," komentuje situaci ministr Síkela s tím, že s cenou plynu klesá také cena elektřiny, která je na ni navázaná.

"I když v současné době je cena zemního plynu relativně příznivá, cenu elektřiny i nadále kromě ceny plynu ovlivňuje i vysoká cena emisní povolenky. Pohybuje se kolem 90 až 95 eur/tunu CO2, což znamená náklad přibližně 75 eur na MWh elektřiny jen za emisní povolenku,“ vysvětluje Jiří Matoušek z Centropolu: "Ceny pro koncové zákazníky se dostávají na nové hladiny, které se podle našeho názoru dlouhodobě ustálí na 3 600 – 4 500 Kč za MWh silové elektřiny bez daně a dalších poplatků, u plynu by se postupně cena za komoditu pro koncové zákazníky mohla dostat na 1 500 Kč za MWh bez daně a dalších poplatků. Zatím ne pro příští topnou sezónu, ale spíše až v dalších letech," dodává.

Plyn do Česka nyní teče pouze přes Německo, ať se jedná o navýšený objem norského plynu, nebo nové dodávky LNG z Belgie a z Nizozemska. Ty meziročně vzrostly o 124 procent. Zatímco loni za první čtvrtletí přiteklo z Belgie a z Nizozemska do Německa 49,2 TWh plynu, letos to bylo 110,3 TWh. Za loňské první čtvrtletí představovaly dodávky LNG do Německa 15,7 % z celkových dodávek plynu, letos to za první čtvrtletí bylo 46,9 %. Dodávky plynu z Norska do Německa představovaly letos 49,7 % z celkových dodávek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.