Z Ruska unikly tajné dokumenty. Odhalily plány s atomovkami i konflikt s Čínou

Na 29 ruských vojenských spisů z let 2008 až 2014 získal britský list Financial Times. Vyplývá z nich, že Rusové počítají s nasazením taktických jaderných zbraní na bojištích v Evropě a Asii. Strategické jaderné zbraně si pak schovávají výhradně na potenciální zasažení Spojených států amerických.

Mezi podmínky, kdy sáhnout ke spuštění jaderného útoku, patří nepřátelský vpád na ruské území. Konkrétnějším důvodem je pak třeba zničení 20 procent ruských strategických ponorek balistickými raketami. Atomovky by mohl Kreml podle dokumentů vypustit i po zničení tří nebo více velkých bitevních lodí nebo zásahu hlavních a záložních pobřežních velitelských center.

"Je to vůbec poprvé, co se takovéto dokumenty dostaly na veřejnost. Ukazují, že operační práh pro použití jaderných zbraní je dost nízký, pokud se požadovaného výsledku nedá dosáhnout konvenčními prostředky,“ řekl Alexander Gabujev, ředitel nevládní organizace Carnegie Russia Eurasia Center v německém Berlíně.

[chooze:article;value:543886]

​Spisy jsou ale 10 let staré. Ruský práh pro nasazení nukleárního arzenálu se po začátku války na Ukrajině pravděpodobně zvýšil, tvrdí William Alberque, ředitel pro strategii, technologie a kontrolu zbrojení v Mezinárodním institutu pro strategické studie. Použití taktických jaderných zbraní proti Ukrajině by totiž podle něj "vedlo k eskalaci konfliktu a přímému zásahu USA nebo Velké Británie“, píše web Yahoo News.

Dokumenty poukazují i na ruskou nedůvěru vůči Číně, která je silná navzdory veřejnému upevňování vztahů mezi Moskvou a Pekingem. Výcvikové materiály naznačují, že ruský východní vojenský okruh uskutečnil cvičení, které předpokládaly útok Číny na Rusko.

Ruská armáda ve vojenských cvičeních v blízkosti čínských hranic pokračuje i nadále, zdůrazňují Financial Times. V červnu a listopadu 2023 proběhlo cvičení v regionech sousedících s Čínou s použitím raket a jadernými hlavicemi.

Utrhl se ze řetězu. Biden řekl o Putinovi něco, co si ještě nikdo nedovolil:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.