Z veřejných míst v Česku mizí stojany s dezinfekcí. Lidé o ně přestávají mít zájem

Vstupy na nádraží, do metra nebo obchodního centra, tam všude si lidé během pandemie dezinfikovali ruce. Takových míst však ubývá a mizí i zájem lidí. "Jak jsme byli zvyklí, že člověk přišel domů, každý den si to dal, tak dneska už ne," řekl jeden z dotázaných. "Moc to nepoužívám, mě to nedělá dobře na ekzém na rukou," vysvětlil další.

"Veřejnost o dezinfekční stojany ztratila zájem. Stojany tak momentálně ponecháváme v lokalitách, kde je lidé skutečně využívají," informoval mluvčí Správy železnic (SŽ) Dušan Gavenda.

[chooze:article;value:419727]

"Dezinfekce se již do stanic neusazují a nedoplňují," sdělila mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy Aneta Řehková. "Zájem cestujících o využívání dezinfekce není už tak velký, jako tomu bylo v době vrcholící pandemie. Na letišti v současné době máme rozmístěných přibližně 350 dezinfekčních zařízení," řekl zástupce mluvčího Letiště Václava Havla Praha Michal Procházka.

O tom, že si Češi stále méně dezinfikují ruce, se reportéři TV Nova přesvědčili i u vstupu do nemocnice. Během půl hodiny prošlo 88 lidí, dezinfekci jich použilo pouhých 14.

Podle odborníků bychom si měli dezinfikovat ruce vždy, pokud je to možné. A neměli bychom zapomenout na riziková místa, jako jsou například konečky prstů. "Dlaně, meziprstí, palce rukou, takzvaný zámeček. Dbáme na konečky prstů až po zápěstí," popsala všeobecná sestra Oddělení hygieny a epidemiologie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Helena Marcinková.

[chooze:article;value:500481]

"Hygiena rukou je obecně důležitá a zejména my na ni musíme dbát v nemocnicích, protože máme co dočinění s mnoha bakteriemi," tvrdí epidemiolog Petr Smejkal.

A právě bakterie se nacházejí na předmětech, které nejvíce používáme. "Mobilního telefonu a počítačové klávesnice se nejvíce dotýkáme, proto můžeme očekávat, že na těchto předmětech budou hlavně mikroby z kůže," varoval lékař z Oddělení klinické mikrobiologie IKEMu Tomáš Kraus.

Podle lékařů se na rukou přenáší až 80 procent infekčních onemocnění. Ta ohrožují především lidi s nedostatečnou imunitou nebo pacienty po operacích.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.