Z vesmíru přišel extrémně silný záblesk. Vědce překvapilo, jak blízko byl jeho zdroj

Nová studie publikovaná ve středu v časopise Nature popisuje rádiový záblesk, který sice trval jen zlomek sekundy, ale uvolnil tolik energie jako Slunce za celý rok. Krátké a jasné světlo z mrtvé hvězdy vytvořilo paprsek podobný laseru, uvedl web UPI.

Dříve vědci často nebyli schopni určit, odkud podobné rádiové vlny pocházejí, protože jsou extrémně krátké a často pocházejí z míst mimo naši galaxii. Během roku 2020 ale došlo ke dvěma zábleskům ze stejného magnetaru, což je typ neutronové hvězdy s obrovským magnetickým polem. To vše se navíc odehrálo přímo v naší galaxii, což vědce překvapilo.

Tyto záblesky zachytily dva dalekohledy NASA – NICER a NuSTAR. "Nepochybně jsme pozorovali něco důležitého pro naše pochopení rychlých rádiových záblesků," popsal George Younes, který je členem vědeckého týmu NICER specializujícího se právě na magnetary.

[chooze:article;value:540011]

​Vědci tvrdí, že k druhému výbuchu došlo v okamžiku mezi dvěma "závadami", což je okamžik, když se magnetar náhle začne otáčet rychleji. Magnetar se točil rychlostí asi 3,2x za sekundu, což znamená, že se pohyboval rychlostí asi 7 000 mil za hodinu, v přepočtu zhruba 11 tisíc kilometrů za hodinu.

Takto vypadá magnetar zachycený teleskopy a jeho ilustrace:

Následně vědce překvapilo, když uviděli, jak magnetar zpomalil během devíti hodin na ještě méně, než byla jeho rychlost před závadou. "Obvykle když dojde k závadám, trvá magnetaru týdny nebo měsíce, než se vrátí na svou normální rychlost," řekl hlavní autor studie a astrofyzik z National Changhua University of Education na Tchaj-wanu Čch'in-Pching Chu.

Dle vědců jsou tato zjištění velmi důležitá. Zároveň je ale potřeba provést ještě hodně výzkumu. "Myslím, že k dokončení záhady potřebujeme ještě mnohem více dat," dodal Younes.

Takto zachytila NASA záblesky magnetaru v lednu roku 2009:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.