Z vesnic mizí obchody s potravinami. Na Žďársku vymysleli originální řešení

Ráno a dopoledne se v Újezdu a Březí nad Oslavou na Žďársku o místní nakupující stará prodavačka. Pak už si nakupují sami. Za obchod přímo ve vesnici jsou rádi.

Prodejna je plně automatizovaná a místní si tak mohou nakoupit, kdy chtějí. Ve dne i v noci. Do obchodu se dostanou pomocí QR kódu. V obchodě si pak zboží namarkují zákazníci sami na samoobslužné pokladně. Na vše dohlíží kamerový systém.

Provoz svých obchodů ale musí obě obce dotovat. Ročně je to vyjde na zhruba 100 tisíc korun. "Veškeré náklady jdou za obcí. To znamená nulový nájem paní prodavačce, energie a poplatek za systém hradí obec," uvedl starosta Březí nad Oslavou Radek Vencálek (nestr.).

[chooze:article;value:561287]

"Odkoupili jsme to za dva a půl milionu a další milion jsme do toho dali. Je to služba pro lidi, aby to fungovalo," dodal starosta Újezda Arnošt Kříž (nestr.).

Kdyby na tento systém obce nepřistoupily, své prodejny už by musely uzavřít. Což je podle Asociace tradičního obchodu v poslední době nepříjemný trend po celé republice.

"Za poslední rok to bylo zhruba 130 prodejen, za poslední tři roky kolem 400 prodejen," řekl tajemník asociace Jan Hrdina. O své obchody nedávno přišly například Petrovice nebo Smilov na Havlíčkobrodsku.

Na provoz vesnických obchodů přispívají obcím po celé republice desítkami tisíc ročně jednotlivé kraje. V některých vesnicích, kde obchody už zavřeli, stále ještě okrajově zajišťují tuto službu různé pojízdné prodejny.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.