"Z výběru prezidenta je SuperStar." Někteří politici litují, že zavedli přímou volbu

Před posledním volebním obdobím Václava Klause v roli prezidenta došlo údajně na machinace a vyhrožování. Hlavně kvůli tomu v půlce prosince 2011 hlasovala většina poslanců pro ústavní novelu, díky které už deset let volíme hlavu státu přímo. Poslanci a senátoři se této výsady nejspíš jednou provždy zbavili.

Tehdy hlasovalo pro změnu pravidel 159 zákonodárců, proti byli jen tři. Pro změnu zvedl ruku i tehdejší poslanec a současný starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS).

[chooze:article;value:483844]

​"Bylo to tenkrát pro nás závazné hlasování a museli jsme být pro. Beru to jako velkou politickou chybu nejen tehdejšího vedení strany, které nás k tomu vyzvalo, ale i svou osobní," říká Vodrážka.

"Kdybychom nehlasovali pro, tak by tenkrát hrozil pád vlády," připomíná politik z ODS. "Euforie z přímé volby a volání po ní ale byly opravdu silné. Dnes si ale říkám, že to byla obrovská politická chyba," dodává Vodrážka.

"Když vidím, co se okolo volby prezidenta děje, tak toho dodnes lituji," upozorňuje bývalý poslanec. "Věci veřejné, které byly tenkrát součástí vládní koalice, měly změnu jako nepřekročitelnou podmínku, protože hlasování občanů bylo zmíněné i v jejich volebním programu. A nešlo to udělat jinak," dodává.

[chooze:article;value:485065]

​Za Věci veřejné byla od roku 2010 poslankyní Lenka Andrýsová. "Poslední nepřímé volby nebyly důstojné a prohloubily nedůvěru v politiky. Už si nevzpomínám, jestli jsem tehdy byla přítomná i během hlasování o ústavní novele, ale rozhodně jsem byla pro změnu. A je mi líto, že už lidé zapomínají, proč jsme tehdy přímou volbu podpořili," říká bývalá politička a částečně s ní souhlasí i europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09), který byl v roce 2011 zákonodárcem za občanské demokraty.

"Tehdy ve společnosti panovala pachuť z poslední nepřímé volby a bylo podezření například z uplácení různých poslanců. Pro přímou volbu jsem proto hlasoval s klidným svědomím, a když dnes vidím vysokou volební účast, tak se ukazuje, že ta přímá volba je naprosto legitimní," vysvětluje Pospíšil.

Andrýsová připomíná, že díky přímé volbě roste zájem veřejnosti o politické dění. "Mezi kandidáty můžeme postrádat silnější a zkušenější osobnosti, to ale nepřisuzuji typu volby prezidenta," dodává někdejší poslankyně.

[chooze:article;value:484863]

​Za katastrofu považuje přímou volbu bývalý poslanec a někdejší předseda KSČM Vojtěch Filip. "Při hlasování o ústavní novele v roce 2011 jsem nebyl pro. Jsme parlamentní demokracie, do které přímá volba hlavy státu z principu nepatří. Návrh zákona byl také velice špatně připravený. Když jsem to tehdy říkal, tak to ale nikdo nechtěl slyšet," říká Filip.

"Přímo volený prezident má jinou legitimitu. Ta změna už se ani nedá vrátit, protože by to bylo odebrání jednou nabytých práv občanům. Něco podobného ještě neudělal žádný stát na světě. A nejspíš by si asi ani žádný politik netroufl něco takového navrhnout," dodává Filip.  

V době hlasování o uvedené ústavní novele byla Marie Benešová místopředsedkyní sociální demokracie. "Přímá volba byla zavedená i kvůli vyhrožování někdejšího poslance Ivana Langera při hlasování o Václavu Klausovi. Nevýhodou hlasování občanů je, že kandidátem na prezidenta může být skoro každý a vypadá to jako SuperStar," dodává Benešová.

Volební vysílání TV Nova

Pondělí 23. ledna
20:00 Rozhovor s Andrejem Babišem, TV Nova a TN Live
Úterý 24. ledna
20:00 Rozhovor s Petrem Pavlem, TV Nova a TN Live
Oba rozhovory s prezidentskými kandidáty budou překládány do znakového jazyka
Čtvrtek 26. ledna
20:00 Poslední televizní debata prezidentských kandidátů, TV Nova a TN Live
18:00 TN Live nabídne speciální vysílání s příjezdy kandidátů do budovy TV Nova
, bude možné sledovat i na sociálních sítích Facebook a YouTube
Debata prezidentských kandidátů bude překládána do znakového jazyka
Pátek 27. ledna
5:55 Snídaně – speciál o volbách, TV Nova a TN Live
14:00 Otevření volebních místností, TV Nova a TN Live
Sobota 28. ledna
13:00 Kontinuální vysílání k výsledkům voleb, TV Nova
13:00 Kontinuální vysílání s vlastním obsahem, TN Live
Neděle 29. ledna
20:00 Rozhovor s budoucím prezidentem, TV Nova a TN Live
Rozhovor s budoucím prezidentem bude překládán do znakového jazyka

Prezidenta si vybírají i vězni. Zájem o volby je mezi nimi rekordní:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.