Z wagnerovců v Bělorusku jde strach. Sousední státy chtějí posílit obranu

Velká část wagnerovců nyní následuje svého vůdce do Běloruska. Po nedokončeném tažení Jevgenije Prigožina na Moskvu mají jeho vojáci na výběr. Buď vstoupí do pravidelné ruské armády, nebo se přesunou do Běloruska.

Část žoldáků už takové rozhodnutí učinila, a to vzbuzuje celou řadu spekulací. Jedna možnost je, že tažení na Moskvu bylo divadlem, díky kterému nakonec wagnerovci zaútočí z Běloruska na Ukrajinu. V britské televizi Sky News dokonce takovou domněnku vyslovil britský emeritní generál Richard Dannatt.

[chooze:article;value:510956]

​Vojenský analytik Lukáš Visingr takovou obavu nesdílí. "Když se podíváme, jak dopadla ruská armáda při útoku mnohem větších sil na Kyjev, tak se domnívám, že pár tisíc wagnerovců toho proti Ukrajině, která je nyní mnohem lépe připravená, moc nezmůže. Žoldáci navíc teď slíbili, že Rusku odevzdají těžké zbraně," připomíná Visingr.

Jenže těch možných scénářů je vícero. Wagnerovci se v sobotu zastavili jen asi 200 kilometrů před Moskvou a nedávno Jevgenij Prigožin také vyhrožoval, že se svými vojáky potáhne na Varšavu.

Možná i proto v úterý volal pro posílení obrany polský prezident Andrzej Duda. Učinil tak ještě před odjezdem na summit lídrů členských států Severoatlantické aliance v Nizozemí.

[chooze:article;value:510917]

​"Přesun wagnerovců do Běloruska je pro nás velmi negativní signál. Vzniklou situaci probereme s našimi spojenci," uvedl polský prezident, jak informuje web polsatnews.pl.

S obavami o národní bezpečnost je přitom zajedno například s lotyšským a litevským ministrem zahraničí Edgarsem Rinkévičsem a Gabrieliem Landsbergisem.

[chooze:article;value:511024]

​Visingr se domnívá, že členské státy NATO sousedící s Běloruskem se ze současné situace snaží vytěžit maximum ve svůj prospěch. "Prigožin jim teď skvěle nahrál. Kdybych byl na místě představitelů pobaltských států a Polska, tak bych argumentoval stejně. Ale nemyslím si, že jim teď reálně hrozí nějaké problémy. Otázkou je, jak dlouho vůbec wagnerovci s Progožinem v Bělorusku vydrží. Na jejich místě bych se asi raději přesunul třeba někam do Afriky, kde mají své další aktivity," vysvětluje vojenský analytik.  

Východní křídlo NATO se přesto alespoň částečného posílení obrany určitě dočká. Již v pondělí německý ministr obrany Boris Pistorius ohlásil v Litvě, že bundeswehr umístí do Pobaltí 4 000 vojáků, Francie zase přislíbila pomoc s protivzdušnou obranou.

 Wagnerovci ukončili povstání a opustili jimi obsazený Rostov nad Donem (25. 6. 2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.