Za 1 Kč můžete ušetřit až 12 000 Kč ročně

Náklady na ohřev vody jsou pro řadu domácnosti vysokou položkou, která se podle toho, jaký zdroj k ohřívání vody využívá, může od ledna 2024 značně změnit. S koncem roku totiž končí období, kdy jsou ceny za elektřinu oproštěné o platby na podporu obnovitelných zdrojů.

„Pro ty, kteří na ohřev vody používají elektrický bojler, to znamená navýšení ročních plateb o tisíce. Což pro domácnosti tvořené například seniory, nebo domácnosti pobírající příspěvek na bydlení, může být znatelný zásah do rodinného rozpočtu,“ upřesňuje René Milota, jednatel společnosti Acetex, a dodává: „Řešením pro výrazné snížení rodinného rozpočtu může být fotovoltaický ohřev vody. Díky dotaci ho lze v podstatě pořídit již od 1 Kč.“

Začněte šetřit za vodu ještě letos

Právě pro seniory pobírající starobní důchod, invalidy 3. stupně nebo domácnosti mající příspěvek na bydlení je v rámci programu NZÚ Light připravena štědrá dotace ve výši až 90 000 Kč, která jim umožní si pořídit si vlastní fotovoltaický ohřev vody, a tím snížit náklady na ohřev vody až o 12 000 Kč ročně.

René Milota z Acetexu to upřesňuje: „Velkou výhodou této dotace je, že se vyplácí zálohově, tedy předem. Objednatel proto nemusí mít žádné nebo jen minimální vlastní prostředky, materiál i instalace pokryje dotace. My, jako realizátor, pak celou administrativu okolo dotace z NZÚ Light vyřídíme za klienta.“

Fotovoltaický ohřev vody je v samostatný systém, který se skládá z 4 až 8 solárních panelů, střídače a ohřívače vody (bojleru). Tím, že není napojen na distribuční soustavu, je jeho realizace časově i administrativně nenáročná. Tedy šetřit za ohřev vody můžete začít už letos! Stačí si jen včas rezervovat kapacity montážních týmů.

Příklad realizace fotovoltaického ohřevu vody

rodina Krátkých, Most

Fotovoltaický ohřev s 8 panely Luxen, střídačem A-Z Water Inverter a s vlastním bojlerem

Výkon panelů 3,6 kW

Ohřev TUV na 65 °C 

Celková cena: 91 359 Kč

Dotace NZÚ Light: 90 000 Kč

Finální cena pro klienta: 1 359 Kč

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.