Za babičkou v roušce? Epidemiologové řekli, jak se chovat při návštěvách

Do nemocnic, domovů důchodců nebo léčeben pro dlouhodobě nemocné chodí navštěvovat denně své nejbližší množství příbuzných a známých. A s blížícími se svátky budou návštěvy stále častější. Řada těchto zařízení však kvůli vyššímu počtu nemocných chřipkou či covidem zavádí omezení nebo už vydala zákazy návštěv. Ten platí aktuálně například na Hemato-onkologické klinice a Klinice plicních nemocí a tuberkulózy ve Fakultní nemocnici Olomouc. Jít za pacienty není možné ani na chirurgickém, ortopedickém a interním oddělení v Nemocnici Slaný. Na Geriatrickou kliniku Všeobecné fakultní nemocnice v Praze je od 20. listopadu možné přijít jen s respirátorem FFP2.

Nasadit si roušku, pokud jdeme na návštěvu do nemocnice nebo domova pro seniory, doporučuje také epidemiolog Petr Smejkal. V případě návštěv starších a rizikových příbuzných u nich doma pak rouška podle něj neuškodí, ale k situaci je potřeba přistupovat s rozumem. "Pokud jsme nemocní, tak zůstáváme raději doma," radí Smejkal.

[chooze:article;value:530124]

​Pro podobný postup je i předseda České vakcinologické společnosti, epidemiolog Roman Chlíbek. "V případě, že mám nějaké příznaky respiračního onemocnění, tak bych za babičkou určitě nešel. Pokud je to nezbytně nutné, použil bych při kontaktu respirátor," uvedl Chlíbek.

V případě onemocnění covidem-19 není návštěva vhodná a je rozhodně lepší zůstat doma. "Pokud už mám covid potvrzený a mám to černé na bílém, v takovém případě bych kontakt vynechal úplně," řekl Chlíbek. Podobně obezřetně doporučuje postupovat i při návštěvách v domovech pro seniory a nemocnicích.

Další dávka očkování

Některá zdravotnická zařízení už podobná doporučení vydala. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze požádala návštěvy, aby s ohledem na zhoršující se epidemiologickou situaci při vstupu na lůžková oddělení nosily ochranu dýchacích cest.

"Návštěvu doporučujeme odložit všem lidem i s mírnými příznaky respiračního onemocnění (rýma, kašel, zvýšená teplota) a osobám, které jsou v blízkém kontaktu, například ve společné domácnosti, s lidmi, u nichž probíhá akutní respirační onemocnění," doplnila nemocnice.

O nošení respirátoru požádala návštěvy i Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze. "To platí i při vstupu na samotné oddělení. Cílem opatření je ochrana zdraví pacientů a našich zdravotníků," uvedla nemocnice s tím, že tímto opatřením chce zachovat co nejdostupnější sociální kontakt mezi pacientem a jeho rodinou.

[chooze:article;value:529463]

​Pacientů s covidem-19 pozvolna přibývá, v pondělí to bylo 2 390 a v úterý 1 665 případů. Podle Chlíbka ale není důvod panikařit. "Do Vánoc bych to považoval za klidnější období, po Novém roce se ale samozřejmě můžou objevit určité nárůsty, u covidu se může stát, že právě tehdy se může objevit větší nárůst," sdělil Chlíbek s tím, že podobný vývoj očekává u chřipky. Lidé se totiž budou více navštěvovat a je tak větší riziko nákazy.

Nejlepší ochranou před covidem je podle epidemiologů očkování, doporučují ho hlavně rizikovým skupinám, navíc má řada lidí očkování už neplatné. "I u nerizikových převažuje přínos nad rizikem očkování," vysvětlil epidemiolog Smejkal. Doporučení platí i pro očkování proti chřipce.

Očkování je podle Chlíbka doporučeno i pro lidi, kteří se očkovali v loňském roce. "Je nová vakcína, která chrání před současnými variantami viru. Ta loňská chrání již minimálně. Ani prodělaný covid, například v minulém roce, nechrání, proto také skoro 50 procent nových infekcí jsou opakované infekce, tedy infekce u lidí, což již byli očkováni nebo co v minulosti již prodělali infekci," doplnil epidemiolog Chlíbek.

Covid se šíří dál. Nakažených pacientů přibývá hlavně mezi seniory (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.