Za běsněním střelce z Monterey Parku byly zřejmě osobní důvody

Několik zdrojů z řad orgánů činných v trestním řízení, které jsou obeznámeny s vyšetřováním, uvedlo, že dosud shromážděné důkazy zřejmě vylučují, že v tomto případě šlo o terorismus, nebo zločin z nenávisti. Policisté přitom zdůraznili, že vyšetřování je teprve na začátku. Nyní pracují na časové ose událostí a snaží se získat více informací o minulosti podezřelého, píše server NBC News.

Vyšetřovatelé šerifa okresu Los Angeles stále zpracovávají důkazy nalezené v domě podezřelého 72letého Huu Can Trana, který žil ve městě Hemet v Kalifornii, asi 86 kilometrů jihovýchodně od Monterey Parku. Vyhodnocují rovněž důkazy zajištěné v dodávce, v níž podezřelý v neděli odpoledne spáchal sebevraždu.

[chooze:article;value:485836]

Hemetská policie podle CNN uvedla, že Tran navštívil její kancelář asi před dvěma týdny a vznesl vážná obvinění z protiprávního jednání. "Tran se dostavil 7. a 9. ledna 2023 na policejního oddělení v Hemetu a tvrdil, že v minulosti došlo k podvodům, krádežím a otravám, které se týkaly jeho rodiny v oblasti Los Angeles před 10 až 20 lety," uvedla policie v prohlášení s tím, že Tran uvedl, že se na stanici vrátí s dokumentací týkající se jeho obvinění, ale už se nevrátil.

https://twitter.com/NBCNews/status/1617663259078795266?cxt=HHwWhIC9ubqKjPMsAAAA

Muž, kterému se podařilo střelce z Monterey Parku zneškodnit, jej popsal jako střelce s chladným pohledem, který prohledával druhý taneční sál a hledal další oběti. "Když přišel dovnitř, neřekl nic. Tvářil se velmi stoicky. Jeho výraz byl hlavně v očích, rozhlížel se kolem sebe a snažil se najít lidi, snažil se prozkoumat okolí, jestli tu nejsou další lidé," řekl NBC šestadvacetiletý počítačový programátor Brandon Tsay, který se na útočníka vrhl ve chvíli, kdy si připravoval zbraň k další střelbě.

Střelec použil k útoku kompaktní samopal americké výroby MAC-10 ráže 9mm, ze kterého vypálil celkem 42 ran. Úřad koronera okresu Los Angeles uvedl, že všechny oběti, pět mužů a šest žen byly starší 50 let a tři z nich byly starší 70 let.

Sobotní masakr, který patří k dalším nejméně 36 masovým střelbám, k nimž došlo tento měsíc v USA, byl zaměřen především na příslušníky asijské komunity, kteří od začátku pandemie Covid-19 čelí ve Spojených státech vlně násilných útoků a obtěžování. Asi 65 % obyvatel Monterey Parku je asijského původu a na oslavy lunárního nového roku se obvykle sjíždí až 100 000 lidí z celé jižní Kalifornie.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.