Za borůvky si letos připlatíme. V lese jich je kvůli jarním mrazíkům málo

Abyste měli na koláč, musíte vydržet v nepříjemné poloze v lese aspoň hodinu. Štáb TV Nova šel najisto, borové lesy severního Plzeňska a Tachovska jsou mezi sběrači vyhlášené. Jenže letos je i tam borůvek málo, a navíc jsou drobné.  

"Ony asi opravdu hodně pomrzly. Šla jsem, měla jsem takovou malou krabičku, a když jsem našla keříček, tak jsem natrhala. Ale už jsem měla i první borůvkové koláče a taky asi poslední," potvrdila paní, která na borůvky vyrazila. 

Chybou nezkušených sběračů je, že začnou ochutnávat, a pak víc borůvek skončí v žaludku než v kyblíku. Práci si můžete zjednodušit hřebenem, ale k borůvčí se musíte chovat ohleduplně. Jinak vám lesní stráž může napařit pokutu v řádu tisíců korun.  

[chooze:article;value:563394]

"Máme lesní stráž, která je oprávněná udělovat blokovou pokutu, pokud opravdu přijde na borůvkáře, kteří ničí ty borůvky v lesním porostu," řekl Ivan Klik z Lesní správy Stříbro. 

I když borůvky sbíráte poctivě kuličku po kuličce, přijít draho by vás mohlo parkování na lesních cestičkách a mýtinách. To kontroluje i policie.  

"Sběrači lesních plodů by měli stát na státní silnici, protože vjezd obecně je občanům motorovými vozidly lesním zákonem zakázán. Měli jsme tu i případ, že pán sbíral houby ze čtyřkolky," doplnil Klik.

Pokud si myslíte, že jste trpěliví, vyrazte na borůvky. U prodejců by vás množství, které štáb nasbíral asi za hodinu, vyšlo na 150 korun. I z mála si můžete udělat ovocné knedlíky, džem nebo voňavý koláč. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.