Za brutální zákrok minimální trest. Policista přijde o pár stovek z platu

Za brutální zákrok před policejní služebnou z pražských Horních Počernicích, o kterém loni v létě informovala televize Nova, si policista odnesl trest stržení 5 % z jednoho měsíčního platu. Informaci přinesl zpravodajský web Novinky.cz. Plat měl tak nižší o asi 1 500 korun.

Několikrát trestaný a následně policistou napadený recidivista měl pod vlivem drog před služebnou hlasitě vykřikovat výhrůžky a následně začít na služebnu zvonit. Policista na to zareagoval tak, že vyšel z budovy a do křičícího muže bez upozornění silně strčil. Na zemi jej pak za přihlížení dalších kolegů začal kopat a mlátit pěstí. 

"S těmi zfetovanými osobami je vždycky velice obtížná práce, ale to neznamená, že policie může zasahovat tímhle způsobem. Prostě mně se ten zásah naprosto nelíbí, protože byl razantní a bylo tam použito kopů do osoby, která už leží na zemi," hodnotil tehdy zákrok advokát a bývalý kriminalista Josef Doucha. 

[chooze:article;value:468129]

Podobně viděla zákrok také policie "Opakované sražení svědka na zem nebylo způsobilé dosáhnout tvrzeného účelu služebního zákroku a směřovalo spíše k ventilaci agrese příslušníka vůči (napadenému) svědku," píše se v oficiálním posouzení zákroku. Zároveň podle policistů nedošlo k ohrožení zdraví ani majetku. Zákrok jejich kolegy tak zhodnotili jako špatně opodstatněný.

Policista později svého agresivního chování litoval. Přiznal, že se nechal unést emocemi, a tvrdil, že se z tohoto chování nakonec poučil. To mělo být také důvodem udělení spíše symbolického trestu. 

[chooze:article;value:489025]

"Tento kázeňský trest služební funkcionář považuje s ohledem na přístup příslušníka v průběhu ústního jednání, výborné služební hodnocení a jeho kázeňskou minulost, kdy nebyl kázeňsky trestán za typově obdobné jednání, a naopak byl opakovaně kázeňsky odměněn, za přiměřený," píše se v odůvodnění.

Podle Václava Peričeviče ze spolku Šalamoun, který se zabývá pomocí osobám, u kterých podle spolku justice selhala, ale trest odpovídající není. "My takové rozhodnutí považujeme samozřejmě za nepřijatelné. Byla to ze strany toho policisty naprosto neadekvátní reakce a jasné zneužití pravomoci. Takové selhání absolutně nelze akceptovat a policie by měla prověřit, zda je nadále psychicky způsobilý k výkonu služby," okomentoval výsledek kárného řízení.

"Je potřeba si uvědomit, že ten člověk zároveň požívá ochrany úřední osoby. To znamená, že kdyby se role obrátily, tak by to pro útočníka dopadlo u soudu velmi špatně," dodal Peričevič s tím, že nízkou výši trestu si vysvětluje celkovým nedostatkem policistů.

"Byl agresivní a skončil v Bohnicích," hájila policie svůj zákrok v Počernicích:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.