Za dostupnost léků mají být zodpovědní výrobci a pojišťovny, plánuje ministerstvo

Farmaceutická firma ponese podle nového vládního návrhu zákona odpovědnost za to, že svůj lék dostanou všichni, kdo ho budou potřebovat. Pojišťovny zase budou ručit za to, že přípravku objednaly dost. Pojišťovny si dodávky léků vysoutěží a poté s výrobcem podepíšou smlouvu.

Pokud některá z farmaceutických firem smluvnímu závazku nedostojí, budou jí uděleny sankce, a právě to je podle ministerstva jediná možnost, jak dodávky léků vymáhat. Novela by mohla vejít v platnost začátkem roku 2025.

"Museli bychom pojišťovnám dovolit nakoupit léčivý přípravek. V této chvíli už tímto způsobem zajištují vakcíny na povinné očkování a dělají společný tendr a zajišťují tak vakcíny pro celou populaci," tvrdí náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

[chooze:article;value:512621]

"Musely by se změnit i příslušné zákony. O tom, jak by byly upraveny a co by to znamenalo pro zdravotní pojišťovny, je předčasné spekulovat," tvrdí ale mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová.

"Postoj pana ministra k této problematice vnímáme jako vyjádření jeho politického postoje. Z našeho pohledu není co komentovat," dodal pak mluvčí Oborové zdravotní pojišťovny František Tlapák.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.