Za humny zuří válka, hotely se ale turistů nevzdávají. Lákají je nízkými cenami

[chooze:gallery;value:33692]

Blízký východ se znovu otřásá v základech. Konflikt mezi Izraelem a Palestinou, který vyvolal nájezd teroristů z Hamásu, hrozí i přelitím do dalších států sousedících s Izraelem. Obavy ze zhoršení bezpečnostní situace tak nutí řadu turistů, kteří by jinak do regionu směřovali, aby svou cestu přehodnotili.

To se podepisuje i na cenách hotelů a dalších ubytovacích zařízení. Kvůli hrozbě války není pro jejich provozovatele vůbec snadné nalákat nové klienty. Podle agentury Reuters se počty lidí směřujících na dovolenou do Jordánska nebo Libanonu hluboce propadly po útoku teroristů ze 7. října. 

[chooze:article;value:523616]

Vidět to lze například na Jordánsku, které sousedí přímo s Izraelem. Jordánsko obvykle turisty láká například na skalní město Petra, Mrtvé moře nebo křižácký hrad Kerak. Země má z turismu velké zisky, které tvoří podstatnou část jejího rozpočtu.

Snaha o udržení turistů i přes nejistou situaci je zřetelná i na snižování cen hotelů. Například v Ammánu, hlavním městě Jordánska, spadly podle informací z portálu Booking.com ceny některých hotelů i o téměř polovinu. Není výjimkou, že se pokoj pro dva dá sehnat i za méně než tisícovku za noc v tříhvězdičkovém hotelu.

Dokonce ani pobyt v pětihvězdičkovém hotelu už v Ammánu neznamená naprosté vyčerpání bankovního účtu. Týdenní pobyt ve dvoulůžkovém pokoji v hotelu Amman Marriott se dá pořídit už za 18 662 korun.

[chooze:article;value:521401]

Ceny sráží i Tel Aviv, druhé největší izraelské město. I když je od bojových linií daleko, každým dnem tam zní výbuchy raket, které zlikviduje izraelská protiraketová obrana. To se odráží i na cenách hotelů.

Cestovatelský portál Trivago eviduje řadu telavivských hotelů, které výrazně zlevnily, a to i o více než třetinu nebo dokonce polovinu. Čtyřhvězdičkový pokoj pro dva si lze zajistit pod 4 tisíce korun za noc a cena žádaných hotelů kousek od pláže se pohybuje okolo 2 tisíc za přespání.

Naproti tomu v Egyptě se téměř nic nezměnilo. Jediné letovisko, kde si lze konfliktu v sousedním Izraeli všimnout, je Taba, která se nachází hned u izraelských hranic. "Do Taby jsme z bezpečnostních důvodů pozastavili dopravu, stejně jako do Izraele, ale tyto zájezdy jsou spíše okrajové produkty. Po uklidnění situace tam provoz samozřejmě obnovíme. Na destinace jako Šarm aš-Šajch nebo Hurghada ale současná situace neměla vůbec žádný vliv," řekla mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková. 

[chooze:article;value:525551]

Příkladem může být oblíbená Hurghada, která s upravováním cen rozhodně nespěchá. Čtyřhvězdičkové ubytování byste pod hranicí 5 tisíc za týden hledali marně. A stejně tak není snadné nalézt volné ubytování.

Není se čemu divit, rudomořské letovisko totiž stále jede v plném proudu. "O Egypt je stále masivní zájem. I kvůli podzimním prázdninám je říjen stále vrcholem sezony. Sami Egypťané nijak nezlevňují, protože vědí, že jsou daleko a ten konflikt se jich nijak nedotkne," pronesl mluvčí cestovní kanceláře EXIM Tours Petr Kostka.

Podobně na tom je i Kypr, kde zůstávají ceny hotelů stále vysoké. Ty nejlevnější hotely a apartmány v letovisku Larnaka se dle Booking.com nachází v průměru na více než 7 tisících korun za týdenní pobyt pro dva. Výjimkou však nejsou ani tříhvězdičkové hotely, které si účtují více než 12 tisíc korun.

Cestovky zaplavují stížnosti turistů. Reklamují každý stý zájezd (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.