Za implozí ponorky může být fatální krok. Ředitel chtěl ušetřit, a ještě se tomu smál

[chooze:gallery;value:32209]

​Kdyby vedení firmy OceanGate, která ponory k vraku Titaniku provozovala, nesmrskávalo náklady na nezbytné minimum, posádka ponorky Titan možná mohla přežít. Naznačuje to nová teorie vyšetřovatelů červnové tragédie, upozornil portál Daily Mail.

Rush šetřil i na pronájmu mateřské lodi. Výběr padl na plavidlo Polar Prince, vyřazený ledoborec kanadské pobřežní stráže. Je však bylo příliš malý na to, aby mohl ponorku nést na palubě. Tři dny ji tak táhl přes rozbouřené vody severního Atlantiku. U toho se mohl Titan poškodit.

[chooze:article;value:513465]

Vyšetřovatelé to řekli listu New York Times, společnost se k tomu ale odmítá vyjádřit. "OceanGate v tuto chvíli nemůže poskytnout žádné další informace," vzkázal její mluvčí.

Že na tom může něco být, naznačuje i svědectví Arnieho Weissmanna, šéfredaktora cestovatelského magazínu Travel Weekly. Ten se chtěl k Titaniku ponořit v květnu. I tehdy vlekl ledoborec ponorku za sebou.

[chooze:article;value:511803]

"Na vlastní oči jsem viděl, že ponorka je dost hrubě poškozená," popsal. Na palubě Polar Prince strávil týden čekáním, až se umoudří počasí. Ponor nakonec zrušili. 

"Zřejmě rybářská bójka stáhla ponorku pod hladinu a vzduchové nádrže se naplnily vodou. Generální ředitel OceanGate Stockton Rush musel poslat potápěče, aby to vyprázdnili," pokračoval. Rush si měl z nepříjemné situace dělat legraci. "Ponorka je pod vodou. Co je na tom za problém?" smál se údajně.

[chooze:article;value:512840]

Kromě Rushe zemřeli v ponorce 18. června britský miliardář Hamish Harding, francouzský pilot ponorky Paul-Henri Nargeolet a britsko-pákistánský obchodník Shahzada Dawood se svým synem Sulemanem, kterému bylo teprve 19 let. 

Mateřská loď ztratila s Titanem kontakt už po hodině a 45 minutách ponoru. Později vyšlo najevo, že právě v tu dobu americké námořnictvo zaregistrovalo zvuk imploze.

Ztracená ponorka neprošla bezpečnostní kontrolou. Problémy měla už dříve (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.