Za konec jednání o důchodech může vláda, řekl Juchelka. Představil návrh ANO

Ačkoliv ANO zrušilo svou účast na jednání ohledně důchodové reformy s prezidentem Petrem Pavlem a zástupci vlády, Juchelka pro TN Live uvedl, že na další schůzky s hlavou státu by přistoupilo.

Celý problém podle něj způsobila vláda svou neochotou komunikovat. "Není schopna přijmout žádný kompromisní návrh, hlavně u prodloužení věku odchodu do důchodu a u zpomalování tempa růstu důchodů jako takových. A my k tomu máme své důvody, které vám tady samozřejmě můžu říct, a právě proto jsme tu schůzku takto přerušili," objasnil svůj pohled Juchelka v rozhovoru.

[chooze:article;value:551752]

S ANO byla shoda, řekl Pavel

V pondělí se setkal na Hradě prezident Petr Pavel a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), aby jednali o důchodech. Právě toto byla schůzka, jíž se mělo původně účastnit i ANO.

Pavel se na tiskové konferenci po jednání s Jurečkou opět vyjádřil k odmítnutí ANO podílet se na dalších vyjednáváních o důchodech. "Já musím říct, že jsem z toho prvního jednání měl opravdu dobrý pocit, tak jak jsem tady řekl při tiskové konferenci, protože to jednání probíhalo věcně, a musím říct, že i účastníci jednání, včetně zástupců hnutí ANO, se shodli na stejném pocitu z toho jednání," řekl Pavel.

Na záznam z tiskové konference se můžete podívat zde:

Podle Pavla padly shody v několika bodech. "Zaprvé jsme se domluvili na tom, že nekonat nic není variantou, že tedy musíme učinit změny, protože necháme-li stávající důchodový systém bez jakékoliv úpravy, tak se brzy stane neudržitelným, protože bude neustále prohlubovat deficit na úkor ostatních součástí veřejných financí, především investic do oblastí, které potřebujeme rozvíjet. Dále jsme se shodli na tom, že v rámci parametrů, které jsou k dispozici, tedy bavíme se o prvním pilíři, tak ten, který budeme muset řešit, je prodloužení odchodu věku do důchodu. Stejně tak jako bude nutné měnit výši důchodů, protože ten zbývající třetí parametr vzhledem k výši odvodu už v dnešní době je neprůchozí," vyjmenoval Pavel. Na celou tiskovou konferenci prezidenta Pavla se můžete podívat na konci článku.

[chooze:article;value:548560]

Důchodový věk a valorizace

Slovy Juchelky hnutí ANO nejvíce vadí prodlužování věku odchodu do důchodu. "Je to z toho důvodu, že jsme jednou z nejprůmyslovějších zemí v Evropské unii. Je tu celá řada náročných profesí, ve kterých lidé pracují, a v 65 letech odcházet do důchodu je samozřejmě maximum, o kterém jsme schopni nějakým způsobem jednat. A vláda říká: 'Ne, nejsme schopni jednat tady o tomto zastropování, chceme ho prodlužovat,'" uvedl.

Druhou věcí je podle Juchelky zpomalení tempa zvyšování důchodů od roku 2026: "Tam je velký problém v tom, že když od roku 2026 budeme jinak vypočítávat důchody, bude tím pádem více důchodců nuceno jít do sociálního systému, například pro dávky státní sociální podpory, což je například příspěvek na bydlení."

Juchelka také řekl, že z 12 vládních opatření ve třetí vlně je hned osm, se kterými ANO nemá žádný problém, jako je společný vyměřovací základ manželů nebo změny vdovských a vdoveckých důchodů a další věci. "Nicméně tady přes tyto dva klíčové parametry samozřejmě u nás nejede vlak," prohlásil s odkazem na důchodový věk a valorizaci důchodů.

Třetím důvodem přerušení schůzek byla podle Juchelky dezinterpretace toho, že je hnutí ANO ochotné se bavit o zvyšování věku odchodu do důchodu, což podle něj není pravda.

[chooze:article;value:549964]

Druhý důchodový pilíř

Jedním z návrhů ANO je druhý důchodový pilíř. Hnutí podle Juchelky chce, aby "byl jasný, garantovaný státem, aby se skrze něj mohly levněji financovat například infrastrukturní velké stavby v České republice".

"Je to celospolečenský problém, protože se nám nerodí děti, a každý z nás tak máme samozřejmě nějaký podíl na tom, jak ty důchody budou vypadat. A to jenom tím, že budeme nebo nebudeme chtít mít děti," dodal Juchelka. Celý rozhovor si můžete pustit pod titulkem článku.

Podívejte se na reportáž TV Nova o schůzce prezidenta Petra Pavla a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky kvůli důchodové reformě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.