Za loňský megapožár v Žebráku mohl člověk, řekli hasiči. Škoda je 1,8 miliardy

Podle závěrů hasičů nezpůsobila ničivý požár žádná technická závada, ale člověk. Není ovšem jasné, jestli úmyslně, nebo nedbalostí. Vyšetřovatelům se podařilo poměrně přesně najít ohnisko. To prý bylo venku před halou v místě, kde byly uskladněné přepravní obaly.

Zjišťovalo se, jestli nezačaly hořet například od osvětlení nebo elektromotoru vrat, to se ale podle hasičů podařilo vyloučit, a je tedy evidentní, že oheň založil člověk.

[chooze:article;value:517811]

​Buď někdo škrtl úmyslně, nebo v místě například odhodil nedopalek cigarety. Jestli se ještě podaří zjistit, jak to doopravdy bylo, není jasné. Pro kriminalisty to asi bude pořádný oříšek.

Požár halu zlikvidoval loni 14. srpna, oheň a hustý dým byl vidět na desítky kilometrů. Několik hodin kvůli němu stála i dálnice D5. Zásah ve velkém vedru stál hasiče hodně sil, 15 jich museli ošetřit záchranáři.

[chooze:article;value:553336]

​Vzniklá škoda 1,8 miliardy se řadí mezi nejvyšší v novodobé historii republiky. Výrobce plastových dílů už v Žebráku provozovnu neobnovil, působí ale například v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku. Tam minulé pondělí hořelo také, požár skladu způsobil škodu za 10 milionů. Proč začalo hořet, se vyšetřuje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.